20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ НОВИ КЛИЕНТИ С КОД СТАРТ. РЕГИСТРИРАЙТЕ ПРОФИЛ И НАПРАВЕТЕ ПОРЪЧКА

Категории
Марки
Съставки

Аминокиселини

Аминокиселините без съмнение са жизненоважни за правилното развитие на човешкото тяло и организъм. Те са основни градивни елементи на белтъчините и играят главна роля в изграждането на мускулатурата. На практика аминокиселините, които имат най-голямо значение за нас, са 20. Всяка от тях съдържа специфична аминогрупа (NH2), карбоксилна група (COOH), водороден и въглероден атом. По принцип съществуват още над 150 аминокиселини, но те нямат отношение към изграждането на белтъчините.

 

Аминокиселини 1 на супер цени
 Незаменими аминокиселини

 

Според своята основна класификация аминокиселините се делят на заменими и незаменими. Незаменимите аминокиселини за всеки възрастен човек са осем на брой – лизин, метионин, фенилаланин, левцин, изолевцин, валин, треонин и триптофан. Когато става въпрос за деца, към този списък можем да прибавим още две аминокиселини, а именно хистидина и аргинина. Защо тези аминокиселини се наричат незаменими? Отговорът е много прост. Незаменимите аминокиселини не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм. Единственият начин за приемането им е консумиране на храна или хранителни добавки, в които те се съдържат. Нека сега да поговорим малко повече за всяка една от тези незаменими аминокиселини, тяхната роля и значение за здравето и нормалното ни развитие.

 

 

1. Лизин – започваме с лизина, защото тази аминокиселина е от изключително значение за растежа и развитието на тялото. Тя участва в процеса на абсорбиране на калций в организма, който води до растеж на костите и мускулите. Аминокиселината също така има важна роля за поддържане на телесната маса в периоди на високо натоварване и умора. Лизинът подпомага изграждането на антитела, както и бързото и ефективно възстановяване на увредените тъкани в организма. 

 

2. Метионин – метионинът е сред аминокиселините, които често се приемат под формата на хранителни добавки от спортистите и активно трениращите хора. Основната причина за това се крие в неговите свойства. Аминокиселината отстранява излишните мазнини от кръвта, улеснявайки по този начин работата на стомаха и черния дроб. Същевременно метионинът използва въпросните мазнини и подпомага процесите по отделяне на енергия в човешкото тяло и ускоряване на мускулния растеж. В допълнение, тази аминокиселина има положително въздействие върху паметта на човека.

 

3. Фенилаланин – фенилаланинът е още една аминокиселина, която спомага за добрата памет на човека. Това обаче не е единственото му въздействие. Фенилаланинът увеличава нивата на адреналина, допамина и норепинефрина в човешкия организъм. Трите вещества играят голяма роля за правилното функциониране на нервната система. В този смисъл приемането им е важно за стимулирането на нервната система  и запазването на мотивацията по време на тренировки. И не на последно място, фенилаланинът спомага за усвояването на ултравиолетовите лъчи, което от своя страна води до повишаване количеството на витамин Д в човешкия организъм.

 

4. Левцин – левцинът е аминокиселина с изключително важна роля в човешкия организъм. Той се грижи за регулирането на кръвната захар, както и за растежа и възстановяването на тъканите на кожата. Поради свойството си да ускорява заздравяването на различни рани, тази аминокиселина се препоръчва на претърпели травми, злополуки или хирургически интервенции. В същото време обаче левцинът се използва и от хора, които се стремят да свалят телесна маса, тъй като разгражда мазнините, съхранявани в най-долните части на кожата.

 

Аминокиселини 2 на супер цени5. Изолевцин – изолевцинът притежава голяма част от основните свойства на левцина. Тази аминокиселина регулира нивата на кръвната захар и поддържа енергията в човешкия организъм в нормални нива. Изолевцинът също така има голямо значение за процеса на транспортиране на кислород от дробовете до клетките, както и за синтезирането на хемоглобина в организма. В допълнение, при наличие на открити рани по тялото, аминокиселината стимулира образуването на кръвни съсиреци, които осигуряват първична защита срещу инфектиране на тези рани. Изолевцинът се съдържа предимно в животински продукти, като например пилешкото месо, рибата и яйцата.

 

6. Валин – валинът е сред аминокиселините с разклонена верига, които участват в генетичните записи и в ДНК-то на клетките. Освен това аминокиселината подпомага активно процеса на растеж на мускулната тъкан. Валинът участва в синтеза на аланин и глутамин в мускулите и поддържа азотния баланс в организма. Най – големите източници на тази аминокиселина сред храните са пилешкото и пуешкото месо, рибата, както и белтъците на яйцата.

 

7. Треонин – аминокиселината треонин е важна съставна част на костите, зъбите и ноктите. Тя също така има голяма роля за правилното функциониране на черния дроб, както и на имунната система на организма. Тази аминокиселина подпомага изграждането на антитела, осигурявайки по този начин естествена защита на нашия организъм. Важно е да се знае, че треонинът се съдържа основно в животински продукти (месо или мляко) и почти липсва в растителни такива. Затова хранителните добавки са до голяма степен единственият начин за вегетарианците да си набавят необходимите количества от изключително важната аминокиселина.

 

8. Триптофан – и последната от незаменимите за всеки възрастен човек аминокиселини. Триптофанът има голямо влияние върху нашето заспиване и качествен сън. Благодарение на него успяваме да релаксираме, да поддържаме добрия баланс в ума и тялото си, както и да не изпадаме в различни депресивни състояния. Тези качества на аминокиселината я правят доста препоръчвана като хранителна добавка в случаи на проблеми със съня.

 

9. Хистидин – когато става въпрос за деца, хистидинът също спада към групата на незаменимите аминокиселини. Той е изключително важен за растежа на тъканите в човешкото тяло. Хистидинът подпомага производството на белите и червените кръвни телца на организма и освен това предпазва мозъка и гръбначния стълб от неправилно развитие и възникване на определени дефекти. В допълнение, тази аминокиселина е фактор за доброто храносмилане и предотвратяването на стомашно – чревни разстройства.

 

10. Аргинин – аргининът е още една незаменима аминокиселина за детския организъм. Той участва в изграждането на различните тъкани и органи в човешкото тяло. Аминокиселината гарантира правилното функциониране на хипофизната и задстомашната жлеза, стимулирайки освобождаването на техните хормони. Също така увеличава енергията и цялостната издръжливост  на организма. Аргининът се среща в доста растителни продукти, сред които соята, какаото и повечето видове ядки.

 

Други важни аминокиселини

 

Аминокиселини 3 на супер цениИ така, вече знаете всички незаменими аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм и задължително трябва да се набавят в необходимите количества чрез различни видове храна или хранителни добавки. Това обаче не са единствените аминокиселини, на които трябва да обърнем специално внимание. Има и други аминокиселини с важно значение за нашето здраве. И макар те да се произвеждат от тялото ни, в повечето случаи количествата им са недостатъчни. Поради тази причина трябва да намерим подходящи източници, от които да си ги набавим. Ето точно за кои аминокиселини става въпрос:

 

- л-карнитин – л-карнитинът е натурална непротеинова аминокиселина, която се произвежда в човешкия организъм и по-специално в черния дроб. Една от нейните главни функции е да транспортира натрупаните мазнини до митохондриите на клетката. Там те се превръщат в източник на енергия за тялото. Поради това свое свойство, аминокиселината е приемана под формата на хранителни добавки от множество професионални спортисти и активно трениращи хора. Л-карнитинът също така има положително въздействие върху мозъчните функции, като спомага за запазването на умствените възможности и когнитивните функции. Другите полезни свойства на тази аминокиселина включват борба с високото кръвно налягане и подпомагане на превенцията след прекаран инфаркт. 

 

- глутамин – глутаминът е друга важна аминокиселина, която трябва да присъства в достатъчни количества в човешкия организъм. Той подобрява умствената дейност и спомага за по-силната памет и концентрация. Аминокиселината също така подсилва имунната система и е полезна за правилното функциониране на черния дроб, тънките и дебелите черва. По отношение на хората, занимаващи се със спорт, глутаминът спомага за бързото и качествено възстановяване на мускулната тъкан след тренировки.

 

- цистеин – цистеинът е аминокиселина, необходима за здравата кожа и производството на колаген в организма. Но това не е нейното единствено свойство. Аминокиселината защитава човешкия организъм от вредни за него вещества. Тя например предпазва мозъка и черния дроб от потенциални увреждания, причинени от алкохол и наркотици. Освен това аминокиселината укрепва защитните сили на лигавицата на стомаха и червата.

 

Аминокиселини 4 на супер цениОт кои храни можем да си набавим необходимите аминокиселини?

 

Както вече казахме, сам по себе си организмът не може да произведе необходимото количество аминокиселини. Това означава, че трябва да си ги набавим с помощта на правилен хранителен режим. Ето храните, съдържащи най-големи количества аминокиселини:

 

- яйца - яйцата са изключително солиден източник, съдържащ пълния комплекс от необходими на тялото ни аминокиселини. В допълнение, те съдържат холин, който е много полезен за черния дроб.

 

- сьомга – една порция сьомга осигурява на нашия организъм необходимата дневна доза от аминокиселини. Освен това в сьомгата има и полезни мастни киселини Омега-3, подпомагащи кардио здравето и двигателната система.  

 

- месо – най-важните източници на аминокиселини сред месата са говеждото (или телешкото) и пуешкото. Те съдържат всички незаменими аминокиселини в необходимите за организма дози. В говеждото месо има и креатин, който допълнително заздравява мускулните влакна.

 

- растителни храни – богатите на аминокиселини храни от тази група са най-вече зърнените култури (пшеница, овес и кафяв ориз), както и ядките (бадеми, кашу). Значително количество аминокиселини се съдържат също в соята и бобовите култури (боб, леща).

 

Аминокиселините на Ready for life – качество и гарантирана ефективност

 

Аминокиселини 5 на супер цениоВ каталога на Ready for life можете да намерите редица висококачествени продукти от категорията „Аминокиселини“ на изключително изгодни цени. Ето няколко от специалните ни предложения:

 

1. Prozis Sport L-Arginine L-Ornithine L-Lysine – невероятна комбинация от аминокиселините аргинин и лизин, стимулиращи производството на хормон на растежа, и орнитин, който пък подсилва техния ефект. Приемането на този продукт ще гарантира повишаване на силата и енергията, увеличаване обема на мускулната маса и по-ефективно възстановяване след тренировки.

 

2. Myprotein L-Leucine – левцинът е незаменима аминокиселина, която има съществено значение за физическата форма и цялостното здравословно състояние на тялото. Тя стимулира усвояването на протеините от организма, подпомагайки по този начин изграждането на чиста мускулна маса и освобождаването на необходимото количество енергия в тялото.  

 

3. Battery Nutrition Glutamine Unflavoured – изчерпването на количествата от аминокиселината Л-глутамин в мускулите крие риск от разграждане на мускулната тъкан. Подобен неприятен ефект можете да избегнете чрез приемане на продукта Battery Nutrition Glutamine Unflavoured. Съдържащ 100% чист глутамин, той подхранва растежа и силата на мускулите и предотвратява разграждащите процеси.

 

Разгледайте каталога на Ready for life и си поръчайте подходящите продукти от категория „Аминокиселини“ за постигане на бързи и ефективни резултати! 


Незаменими аминокиселини
Други важни аминокиселини
От кои храни можем да си набавим необходимите аминокиселини?
Аминокиселините на Ready for life – качество и гарантирана ефективност

Аминокиселини - Battery Nutrition BCAA Powder на супер цени 1
Разфасовка: 0.500kg

Battery Nutrition BCAA Powder

 • Стимулира растежа на мускулна маса
 • Ускорява възстановяването
 • Увеличава силата и енергията
 • Повишава издръжливостта
 • Предпазва от загуба на мускулна маса
-14%
Аминокиселини - Blade Sport Amino Edge на супер цени 2
Разфасовка: 0.400kg

Blade Sport Amino Edge

 • Пълен комплекс от аминокиселини
 • 10гр BCAA в доза
 • С добавен цитрулин,бета аланин и таурин
 • Сила
 • Издръжливост
 • Мускулен разтеж
НАМАЛЕН
46.49 лв.
39.99 лв.
Добави в кошницата
Аминокиселини - Myprotein Creatine Monohydrate Powder на супер цени 3
Разфасовка: 0.500kg

Myprotein Creatine Monohydrate Powder

 • Повишава нивата на АТФ
 • Подпомага изграждането на чиста мускулна маса
 • Доказано увеличава силата и издръжливостта
Аминокиселини - Blade Sport Creatine на супер цени 4
Разфасовка: 0.500kg

Blade Sport Creatine

 • Повишава нивата на АТФ
 • Подпомага изграждането на чиста мускулна маса
 • Доказано увеличава силата и издръжливостта
Аминокиселини - Blade Sport Creatine на супер цени 5
Разфасовка: 0.300kg

Blade Sport Creatine

 • Повишава нивата на АТФ
 • Подпомага изграждането на чиста мускулна маса
 • Доказано увеличава силата и издръжливостта
Аминокиселини - Blade Sport Creatine на супер цени 6
Разфасовка: 1.000kg

Blade Sport Creatine

 • Повишава нивата на АТФ
 • Подпомага изграждането на чиста мускулна маса
 • Доказано увеличава силата и издръжливостта
Аминокиселини - Blade Sport BCAA 7000 на супер цени 7
Разфасовка: 0.250kg

Blade Sport BCAA 7000

 • Стимулира растежа на мускулна маса
 • Високо съдържание BCAA в доза
 • С добавен глутамин
 • Ускорява възстановяването
 • Увеличава силата и енергията
 • Повишава издръжливостта
 • Предпазва от загуба на мускулна маса
-30%
Аминокиселини - СТАК №3 - Суроватъчен протеин + БЦАА на супер цени 8
Разфасовка: 1.000kg + 0.250kg

СТАК №3 - Суроватъчен протеин + БЦАА

 • Суроватъчен протеин концентрат
 • Мускулен растеж
 • Ефективно възстановяване
 • Супер комбинация
НАМАЛЕН
82.98 лв.
57.99 лв.
Добави в кошницата
Аминокиселини - Myprotein Creatine Monohydrate Powder на супер цени 9
Разфасовка: 0.250kg

Myprotein Creatine Monohydrate Powder

 • Повишава нивата на АТФ
 • Подпомага изграждането на чиста мускулна маса
 • Доказано увеличава силата и издръжливостта
-26%
Аминокиселини - Myprotein L-Glutamine на супер цени 10
Разфасовка: 0.500kg

Myprotein L-Glutamine

 • Запазва нивата на гликогена в мускулите
 • Намалява времето за възстановяване
 • Стимулира мускулния растеж
НАМАЛЕН
26.99 лв.
19.99 лв.
Добави в кошницата
Аминокиселини - Battery Nutrition Glutamine Unflavoured на супер цени 11
Разфасовка: 0.500kg

Battery Nutrition Glutamine Unflavoured

 • 100% чист глутамин
 • Подхранва мускулите
 • Подобрава качеството на мускулатурата
ТОП -26%
Аминокиселини - Myprotein BCAA Flavoured на супер цени 12
Разфасовка: 0.250kg

Myprotein BCAA Flavoured

 • Стимулира изграждането на чиста мускулна маса
 • Подпомага протеиновия синтез
 • Намалява катаболните процеси
 • Притежават анаболен ефект
   
НАМАЛЕН
38.49 лв.
28.49 лв.
Добави в кошницата
Аминокиселини - Blade Sport Glutamine на супер цени 13
Разфасовка: 0.600kg

Blade Sport Glutamine

 • Запазва нивата на гликогена в мускулите
 • Намалява времето за възстановяване
 • Стимулира мускулния растеж
Аминокиселини - Myprotein Creatine Monohydrate Powder на супер цени 14
Разфасовка: 1.000kg

Myprotein Creatine Monohydrate Powder

 • Повишава нивата на АТФ
 • Подпомага изграждането на чиста мускулна маса
 • Доказано увеличава силата и издръжливостта
Аминокиселини - Prozis Sport BCAA 5000 на супер цени 15
Разфасовка: 125 tabs

Prozis Sport BCAA 5000

 • Висококонцентрирани BCAA
 • Стимулира мускулния растеж
 • Повишава издръжливостта
 • Подпомага възстановяването
 • Предпазва от загуба на мускулна маса
Аминокиселини - Blade Sport Glutamine на супер цени 16
Разфасовка: 0.300kg

Blade Sport Glutamine

 • Запазва нивата на гликогена в мускулите
 • Намалява времето за възстановяване
 • Стимулира мускулния растеж
-25%
Аминокиселини - Myprotein L-Glutamine на супер цени 17
Разфасовка: 0.250kg

Myprotein L-Glutamine

 • Запазва нивата на гликогена в мускулите
 • Намалява времето за възстановяване
 • Стимулира мускулния растеж
НАМАЛЕН
16.49 лв.
12.36 лв.
Добави в кошницата
-37%
Аминокиселини - Cre-amino Stack на супер цени 18
Разфасовка: 200 tabs + 0.500kg

Cre-amino Stack

 • Висококонцентрирани BCAA
 • Креатин за повишаване на силата
 • Комбинация за мускулен растеж
 • Подпомага възстановяването
НАМАЛЕН
51.00 лв.
31.99 лв.
Добави в кошницата
ИСКАШ ДА ПОЛУЧАВАШ READY FOR LIFE NEWSLETTER. Въведи своя e-mail и бъди в крак с нашите ПРОМО предложения