20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ НОВИ КЛИЕНТИ С КОД СТАРТ. РЕГИСТРИРАЙТЕ ПРОФИЛ И НАПРАВЕТЕ ПОРЪЧКА

Маслината – Първенец в категория 'Здраве'

27 февруари 2014 | 1014

Маслини
Похапвайки на ден по маслина, добавяш към живота си една година! Дори да е леко преувеличено, за това хвалебствено твърдение има сериозни основания. Добре познатото ни маслиново дръвче носи истинска гордост на цялото Средиземноморие и е най-известният член на семейството на дълголетните бавнорастящи дървета Oleaceae. 
Спечелилата най-голяма популярност маслина е европейската – Olea europaea. Изключителните качества на този вид за добиване на зехтин са известни още от древността. Именно маслината е сред първите култивирани дървета, познати на човечеството, като отглеждането й предхожда дори появата на първите писмени системи. Отговорни за пренасянето на това растително съкровище на брега на Южна Европа и Африка са финикийците.
Древният произход на маслината далеч не е единствената причина да й обърнем сериозно внимание. Тя представлява изключителен снабдител на омега-3 мастни киселини, биофлавоноиди и растителни протеини за човешкия организъм. Наличните в 100 г маслини чисти липиди пък достигат до 15 г. Маслината съдържа богата гама от витамини – А, В, С, Е, D, К, както и незаменими мастни киселини – омега-6 (линоленова) и омега-9. Именно техният прием силно се препоръчва за деца, поради изключителната им способност да подпомагат растежа на скелета и да подобряват метаболизма. В комбина с тях се изявяват и витамините D и К, които също активно съдействат за нормално костно развитие и правилно функциониране на сухожилията, връзките и мускулите
Наличните в маслината ненаситени мастни киселини са доказано ефективно оръжие в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Те регулират нивата на ‘лошия’ холестерол, като блокират достъпа му до вътрешността и стените на кръвоносните съдове. Коварни заплахи като високо кръвно налягане, атеросклероза и вероятна тромбоза на вени и артерии са успешно неутрализирани.
За редовно потящите се в спортната зала с цел освобождаване от излишните килограми е много подходяща комбинацията от маслини и леки протеинови храни като вариант за вечерно хапване. Освен, че притежават изключително ниска въглехидратна стойност, маслините по никакъв начин не натоварват метаболизма, с което осезаемо подпомагат процеса на изгаряне на подкожните мазнини. За ценителите на кулинарното изкуство и качествената грижа за здравето препоръчваме и варианта за комбинация между маслини и мазна риба (сьомга, скумрия), нискомаслена извара или свежа зелена салата. Това богато и толкова апетитно блюдо е мощен съюзник в регулирането на завишените инсулинови показатели. Особено изкусително е и маслиновото песто, което се приготвя като към пасирани и предварително обезсолени маслини се прибавят смлени орехи и различни ароматни подправки. Ммм, вкусно, нали!
Все по-активно през последните години се прилагат уникалните свойства на маслината и в козметичната индустрия. Наличните в съдържанието й омега-9 ненаситени мастни киселини се отличават със склонността да се свързват с биомембраните на клетките, от което произтича ключовата роля на маслината в борбата с видимите следи на възрастта – бръчките. Подкожният слой, ситуиран между дермата и епидермиса е уплътнен, а кожата – видимо по-еластична, подхранена и освежена.
За зехтина, добиван след специфичен процес на производство от плодовете на маслиновите дървета, се знае много. Още ранното население на Мала Азия силно е вярвало в способността на гъстата течност да облекчи и излекува всяка болест.
За да се насладиш на пълното разнообразие от здравословни ползи, присъщо на маслините, е необходимо да си запознат и с правилния им избор сред огромното разнообразие на съвременния пазар. Препоръчително е да насочваш вниманието си към зелени, кафяви, тъмносиви или виолетови и за предпочитане – солени. Независимо дали са закупени без костилка или тя е била отстранена след това, маслините могат спокойно и за кратко време да бъдат обезсолени в съд със студена вода, към която са добавени няколко капки лимон. Водата се подменя до придобиването на желания от нас вкус. Задължително е да се съхраняват в хладилник с цел по-дълго запазване на хранителните им качества.
Така, както маслиновата клонка е древен символ на мира, така и ние ти поднасяме своя пищен букет от горещи препоръки да обявиш мир на своето здраве, като превърнеш маслината в постоянен гост на трапезата си.
 
В съчетание с мартини маслината придобива завидни дайджестив-функции, подпомагащи храносмилането, а този аперитив се превръща в перфектният избор за наздравица по време на всеки празник през годината
Придобитият от маслините зехтин, леко загрят предварително, помага за облекчаване на болки в ушите
Самият Ной получил маслинова клонка от изпратения от него гълъб – недвусмислено доказателство за оттеглящите се след Потопа води и заветното доближаване до земя


ИСКАШ ДА ПОЛУЧАВАШ READY FOR LIFE NEWSLETTER. Въведи своя e-mail и бъди в крак с нашите ПРОМО предложения