20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ НОВИ КЛИЕНТИ С КОД СТАРТ. РЕГИСТРИРАЙТЕ ПРОФИЛ И НАПРАВЕТЕ ПОРЪЧКА

Изометрични упражнения – Удари едно рамо на мускулния растеж!

26 март 2014 | 1415

Изометрични упражнения
Intra-set изометричните упражнения са способни да изграждат мускулна маса за отрицателно време! Вероятно няма да ти допадне написаното в следващите редове, или поне на първо четене. Съществува начин за скоростно изграждане на мускулна маса, който не ти позволява да наедрееш прекалено, подлага тялото ти на адки огън и причинява болка в продължение на дни. Все още ли искаш да опиташ? Този мъчителен метод се нарича intra-set изометрия и в общи линии означава задържане на заетата позиция за известно време, като се поддържа нормално темпо на повторенията. Просто ги вмести в своите тренировки за гръб, както е описано по-долу, но бъди готов за известна доза болка.
Как се прави?
Нагласи се за изпълнение от седнало положение с широк захват и придърпай тежестта в посока към гърдите. Задръж за 5 секунди, след което направи 5 нормални повторения. При последното задръж още 5 секунди. Повтори цялото движение общо 4 пъти, като правиш 4 задържания от 5 секунди и 4 къси 5-секундни повторения. След това (целият процес отнема около 1 минута) можеш да оставиш тежестта.
Ключовият елемент в тези упражнения е времето, в което тялото е под напрежение. Колкото по-дълго са натоварени мускулите, толкова по-бързо тялото ще започне да изгражда мускулна маса, за да е способно да поема физическото натоварване. Разбира се, не става въпрос само за времето на натоварване– в такъв случай всички маратонци биха се сдобили със завидни по размер крака. Тук идва на ред напрежението. Комбинирай дълги серии със средни тежести и бъди сигурен, че твоите мускули ще получат мощен растежен прилив.
Други варианти
Intra-set изометричните упражнения дават добър резултат и по отношение на следните мускулни групи.
Гърди
При вдигане на дъмбели или щанга от лежанка, задръж тежестта близо до гърдите в продължение на 5 секунди. Нека тежестта разтегне гръдните мускули. Стегни добре, докато държиш, и вдигни тежестите за 5 повторения. Повтори движението.
Крака
Изпълни пресите за крака и задръж в долно положение за около 5 секунди. Нека краката в зоната на коленете не се свиват повече от 90 градуса. Направи 5 повторения. Повтори.
Изометричните упражнения (изометрия) в своята същност представляват определен тип натоварване за сила, в което ъгълът и дължината на мускула не се променят по време на натоварването, за разлика от движенията при т.нар. динамични и изотонични упражнения. Изометричните упражнения се извършват в статична позиция, а не по динамичен начин чрез поредица от енергични движения.
Още един плюс е, че изометричните упражнения могат да се изпълняват буквално навсякъде. Хей, в никакъв случай обаче не мисли, че те могат да заместят интензивната тренировка! Те са нейно перфектно допълнение. С решението си да ги включиш в своя тренировъчен режим, ти постигаш по-голяма мускулна сила в резултат на увеличеното съпротивление. С плавното покачване на тежестта и силата на съпротивление твоите мускули със сигурност ще ликуват от подобрението в техните размер, сила и издръжливост.
Този вид упражнения се изразява в статично свиване на мускула, без никаква видима промяна в ъгъла на ставата. Терминът ‘изометричен’ е съчетание между гръцките думи ‘isos’(равно) и ‘metria’(измерване), което потвърждава, че при тези упражнения дължината на мускула и ъгълът на съединяването остават непроменени, въпреки че силата на свиване може да варира. Именно в това се изразява разликата с изотоничните упражнения, при които силата на свиване не се променя, докато дължината на мускула и ставният ъгъл – напротив.


ИСКАШ ДА ПОЛУЧАВАШ READY FOR LIFE NEWSLETTER. Въведи своя e-mail и бъди в крак с нашите ПРОМО предложения