20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ НОВИ КЛИЕНТИ С КОД СТАРТ. РЕГИСТРИРАЙТЕ ПРОФИЛ И НАПРАВЕТЕ ПОРЪЧКА

10 хранителни добавки, заслужаващи вниманието ти (част 2)

15 април 2014 | 869

Хранителни добавки, в които се влюбихме
Сигурни сме, че си чувал за мелатонин. Вероятно знаеш, че е пръв съюзник в борбата за лек и спокоен сън, а може дори да си чувал за антиоксидантните му свойства. Но тази добавка е способна да ти помогне в покачването нивата на хормона на растежа (GH). Скорошно проучване на университета ‘Бейлър’ в Тексас установи, че трениращи мъже, които приемат 5 мг мелатонин 1 час преди тренировка за крака, имат повишение в нивата на растежния хормон непосредствено преди и след тренировка в сравнение с тези, които са на плацебо-режим. Дори индивиди, приемали едва 0,5 мг мелатонин, имат значително по-високи нива на GH след края на тренировката. Взимането на мелатонин 1 час преди тренировка може да повиши нивата на растежния хормон и осигурява антиоксидантна защита, подпомагаща мускулното възстановяване. Притесняваш се, че взимането на мелатонин през деня ще те направи сънлив? Дишай спокойно! Изследване, проведено в университета ‘Джон Муурс’ в Ливърпул, демонстрира как приемът на мелатонин в рамките на 75 минути преди тренировка в случай със спортисти не причинява нито повишена сънливост, нито влошени нива на бдителност.
Начин на приемане: За да покачиш нивата на растежния хормон по време на тренировка и да подпомогнеш възстановяването, вземи 0,5-5 mg мелатонин 30-60 минути преди физическото натоварване.
Сафед мюсли
Това индийско растение и неговите грудкови корени са били използвани в продължение на векове в аюрведическата медицина – древна наука на индусите, за лечение на такива болестни състояния, като висок холестерол, диабет и артрит. Последните открития за неговото въздействие върху тестостерона чрез сапонините, които съдържа – стигмастерол и хекогенин, превърнаха Сафед мюслито в задължителен елемент от суплементния списък на безкомпромисните бодибилдъри. Стигмастеролът има много сходна структура с тази на тестостерона и се смята, че се прикрепва към специфични рецептори в тялото, с които и тестостеронът се свързва, като по този начин предизвиква и сходен ефект. Хекогенинът може да се трансформира в съединения, чиято структура наподобява тази на тестостерона, и предизвиква подобен ефект в тялото.
Начин на приемане: Взимай 200-400 mg Сафед мюсли 2-3 пъти на ден с храна, като една доза се приема около 30-60 минути преди тренировка. Направи курс от 6-8 седмици прием на Сафед мюсли и спри за около 4 седмици преди да започнеш отново.
Корен от парлива коприва
Известен още като urtica dioica, коренът от парлива коприва е вид коприва, която расте предимно в Южна Америка. Баща ти и дядо ти могат да го взимат за облекчаване симптомите на увеличена простата и за понижаване на кръвното налягане. Но и младите хора могат да се възползват от свойствата на тази вълшебна добавка – коренът от коприва съдейства за повишаване нивата на тестостерона по естествен път, като поддържа свободното състояние на тестостеронната молекула спрямо протеиновия носител, известен като ‘секс-хормон-свързващ глобулин’ (SHBG). Докато SHBG помага на тестостерона да остане в кръвния поток по-дълго, той също така предотвратява свързването му с неговите специфични рецептори в клетките на мускулите. Чрез освобождаването на тестостерона от SHBG ти ще се сдобиеш с по-високи нива на свободен тестостерон в тялото, което пък оптимизира мускулния растеж. Това чудодейно растение помага за увеличаване на тестостеронните нива и чрез способността да предотврати превръщането му в дихидротестостерон. Докато тестостеронът има анаболен ефект в мускулните клетки, дихидротестостеронът притежава негативни, като увеличение на простатата например. Предотвратяването на тази трансформация чрез добавянето на корен от парлива коприва към твоя режим означава още, че имаш допълнително количество анаболен тестостерон на разположение.
Начин на приемане: Започни да взимаш 100-500 мг екстракт от корен от коприва 2-3 пъти дневно на празен стомах.
Авена Сатива (Avena Sativa)
Може да звучи като име на някаква магическа билка, но Аvena Sativa е просто научният термин за назоваването на овес. Приемът на екстракт от Авена Сатива обаче изобщо не е като да се наслаждаваш на купичка топла овесена каша. Авенакозидите – активните съставки в овеса, които наподобяват напомпващите тестостерона сапонини в растението Бабини зъби, помагат за активизиране отделянето на лутеинизиращ хормон (LH) от хипофизната жлеза в мозъка, което пък от своя страна влияе на тестисите да произвеждат повече тестостерон.
Начин на приемане: Търси продукт, който да предоставя около 100-300 mg 10:1 концентриран екстракт от Аvena Sativa. Приемай по 1 доза от екстракта 2-3 пъти на ден 30-60 минути преди тренировка. Както в случая с Vitex Agnus Castus, взимай Авена Сатива за период от 6-8 седмици с 4-седмично прекъсване между всеки цикъл.
Пчелно млечице (Royal Jelly)
Произвеждано от жлезите в главите на пчелите работнички, пчелното млечице се носи на ларвите и на пчелата майка. Знаем какво си мислиш: а) че звучи доста неприятно, и б) какво може да направи храната на пчелите за трениращите? Да, не можем да спорим за първото, но относно това, което пчелното млечице може да направи за теб, можем да говорим с часове. То има изключително високо съдържание на протеини и други хранителни вещества, включително витамини от В-групата и витамините А, С, D и Е, както и 10-HAD (10-хидрокси-2-деценова киселина) – специална ненаситена мастна киселина. Въпреки малкото проведени изследвания, в обобщените доклади се твърди, че пчелното млечице ефективно увеличава енергията и намалява усещането за умора. В подкрепа на това твърдение, едно изследване с животни от 2001 г., публикувано в Nutritional Science and Vitaminology, установява, че хранителната добавка пчелно млечице предотвратява умората по време на интензивно физическо натоварване, като редуцира натрупването на млечна киселина. Това е страхотно за трениращите, тъй като наслагването на млечна киселина води до онова неприятно изгарящо чувство в края на тежка тренировка и е една от основните причини да се чувстваш изтощен. Най-добрият вариант е да започнеш с изсушено чрез замразяване пчелно млечице, поради високото съдържание на вода в него.
Начин на приемане: Взимай около 1000 мг пчелно млечице около 30 минути преди тренировка, за да намалиш нивата на млечна киселина и усещане за умора. По този начин ти се размазваш с повече повторения и повече серии за по-мощен мускулен растеж!
 
Хранителни стакове
 
За да повишиш нивата на тестостерона, опитай да взимаш следните стакове в продължение на 8 седмици, след което почивай 4 седмици:
 
Хранителна добавка                                                                   Доза/Време
 
Vitex Agnus Castus                                           200-400 мг непосредствено преди лягане
Сафед мюсли                                             200-400 мг на закуска и вечеря, плюс 1 доза с   предтренировъчния шейк
Корен от парлива коприва                      100-500 мг 2-3 пъти дневно на празен стомах
Avena Sativa                                         100-300 мг на закуска и вечеря, плюс 1 доза с предтренировъчния шейк
 
‘Необичайните’ заподозрени
Опитай да взимаш следните добавки според предписанието, с цел да увеличиш нивата на мускулен растеж, сила и енергия:
 
Хранителна добавка                                                               Доза/Време
 
Витамин D3                                                           1,000 IU на закуска и вечеря
L-метилфолат или фолиева киселина        400-800 mcg на закуска и вечеря, или с аргинин или друг азотен бустер 30-60 минути преди тренировка
Пикногенол                                                   50-100 мг с аргинин или друг азотен бустер 30-60 минути преди тренировка              
Теанин                                                            50-200 мг 30-60 минути преди лягане
Мелатонин                                                     0,5-5 мг 30-60 минути преди тренировка
Пчелно млечице                                             1,000 мг 30 минути преди тренировка


ИСКАШ ДА ПОЛУЧАВАШ READY FOR LIFE NEWSLETTER. Въведи своя e-mail и бъди в крак с нашите ПРОМО предложения