20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ НОВИ КЛИЕНТИ С КОД СТАРТ. РЕГИСТРИРАЙТЕ ПРОФИЛ И НАПРАВЕТЕ ПОРЪЧКА

Топ-лист на най-добрите протеинови добавки

27 юни 2014 | 1409

най-добрите протеинови добавки

При такъв богат избор на протеинови суплементи е наистина сложна задача за един бодибилдър да избере най-добрите сред тях?
Концентрат, изолат, хидролизат? Суроватъчен, казеин, албумин, соев, глутаминов пептид? С такова разнообразие от протеинови добавки е особено трудно за всеки активно спортуващ да избере перфектния вариант! Протеинът си има свой собствен език, и ако ти не го владееш, можеш със същия успех да си затвориш очите и да избереш точния протеин. Нашето примерно ръководство ти осигурява поглед върху 14 вида протеин, така че да можеш спокойно да прецениш кои са най-подходящи за целите на твоята физика.


Растителен протеин


Соев протеин
Соевият протеин се добива чрез употребата на обезмаслени соеви люспи и процес на екстрахиране, с който се премахват разтворимите въглехидрати (захари). 
Висококачественият соев протеин често съдържа изофлавони – полезни за здравето растителни съединения, за които е доказано в редица изследвания, че съдействат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, проблеми с костите и симптоми на менопауза
Соев протеин концентрат (SPC)
Съдържащ около 70% протеин, соевият има сравнително ниско съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини. Наличието на малки количества от фибрите рафиноза и стахиоза могат да причинят отделяне на газове. Това е един добър протеин за постигането на всякакви цели в спорта.
Соев протеин изолат (SPI)
Рафиниран, за да се отстрани наличието на влакна, причиняващи нежелани газове, този вид съдържа над 90% протеин. Подходящ е при следването на диета.

 
Пшеничен протеин
Ключовата полза от приема на пшеничен протеин е фактът, че той има високо съдържание на глутамин, който сериозно съдейства за изграждане на мускулна маса и за по-качествено възстановяване.
Хидролизиран пшеничен протеин (глутаминови пептиди)
Пшеницата се обработва, за да бъдат отстранени повечето въглехидрати и мазнини, след което се хидролизира, като се използват ензими, които да разбият дългите протеинови вериги. Резултатът от този процес е хидролизираният пшеничен протеин, известен още като ‘глутаминов пептид’.
Най-общо казано глутаминовият пептид е 30% L-глутамин. Предимството на глутаминовия пептид е, че той е по-стабилен от L-глутамина, намирайки се в стомашната киселинна среда. Нормалният L-глутамин може да се трансформира в глутаминова киселина (известна още като L-глутамат), когато се намира в киселинната среда на стомаха, а глутаминовата киселина не е до такава степен полезна за изграждането на мускулите и възстановяването, колкото е L-глутаминът. Абсорбирането на глутаминовите пептиди се увеличава, тъй като те се хидролизират в по-малки вериги аминокиселини
Постарай се да изчислиш реалното количество глутамин в избрания от теб продукт. Умножи грамажа глутаминов пептид по 30%, за да получиш действителния прием на глутамин, който ще си осигуриш. Внушителните по размер бодибилдъри могат да приемат по 50 гр. глутамин дневно, при средна необходимост от 10-20 гр.


Млечен протеин
Млякото е източник на различни форми на протеин, включително пълномаслен  протеин, който се добива чрез процес на филтриране, който премахва голяма част от въглехидратите и мазнините на пълномасленото мляко.
Тъй като е реализиран чрез филтрация, биологично ценни фракции като алфа лакталбумин, гликомакропептиди, лактоферин и лактоперксидаза запазват своето наличие. Те насърчават здравето на имунната система и съдействат за възстановяването след тежко физическо натоварване. Млечните протеини са добри за всичко, освен за директни следтренировъчни добавки, защото се усвояват сравнително бавно. Двете форми на млечен протеин са:
Млечен протеин концентрат (MPC)
Този вид съдържа както суроватъчната, така и казеиновата млечна форма. Подходящ е буквално за всякакви цели, освен за следтренировъчен прием. 
Млечен протеин изолат (MPI)
Допълнителната обработка почти изчиства протеина от наличието на въглехидрати и мазнини, така че този вид е подходящ при спазването на диета. Не е препоръчителен за следтренировъчна употреба.


Суроватъчни протеини
Суроватъчният протеин е царят на протеиновото семейство. Като цяло суроватъчните протеини се усвояват бързо, което ги превръща в добър избор за повечето спортни цели с изключение на желанието за забавено освобождаване на аминокиселини.
Суроватъчен протеин концентрат (WPC)
Използван като базов протеин от много културисти, суроватъчният протеин концентрат съдържа известно количество въглехидрати и мазнини. Създаден е чрез йонен обмен и/или процес на филтриране, понякога наричан микрофилтрация или ултрафилтрация. Филтрираният суроватъчен концентрат обикновено съдържа много от жизненоважните образувания на млечните протеини. Йонният обмен използва електрически заряд за отделянето на протеина от въглехидратите и мазнините, което води до получаването на високо пречистен протеин.
Суроватъчен протеин изолат (WPI)
Изолатът е по-чиста форма и е ценен заради ниското си съдържание на въглехидрати и мазнини, което го превръща в перфектен за употреба по време на диета.
Хидролизиран суроватъчен протеин (WPH)
Протеинът преминава през процес на хидролиза, при който ензимите прекъсват някои аминокиселинни връзки, което пък води до по-бързо разграждане и абсорбация. Хидролизирането на този протеин може да варира между 3% и 50%. Въпреки неособено приятния вкус WPH е отличен за спортуващи, които искат бързо абсорбиращ се следтренировъчен протеин. 


Казеинов протеин
Казеиновият протеин е другата част на протеина в млякото. Той е по-сложен за храносмилане и усвояване от суроватъчния, поради което е по-бавен в транспортирането на аминокиселините до кръвта и мускулите. Това може да бъде сериозно предимство, когато се нуждаеш от постоянно снабдяване с аминокиселини, съдействащи за мускулно и общо възстановяване и растеж – например преди лягане. Също така този протеин често е с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини. Казеиновите форми, добити от подкиселяването по време на производството на сирене, не са за пренебрегване и заради различните минерали, налични в тях.
Калциев казеинат
Ще ти осигури допълнителен прием на калций.
Натриев казеинат
Избягвай го, ако трябва да ограничаваш приема на натрий.
Калиев казеинат
Калият може да облекчи мускулните спазми (крампи).
Сирищен казеин
Добит чрез използването на сирище – ензим, съдействащ за отделянето на казеина от суроватката. Подобно на мицеларния казеин, и този вид осигурява бавно храносмилане и продължително доставяне на аминокиселини.
Мицеларен казеин
Има способността да се съсирва в стомаха, като по този начин забавя процеса на абсорбиране за едно бавно, равномерно снабдяване с аминокиселини.


Яйчен протеин
Преди суроватъчния и казеиновия протеин да са били на разположение, спортистите консумирали яйчени белтъци в индустриални количества. Със спада в цените на суроватъчния протеин се наблюдава отлив на потребители от по-скъпия белтъчен протеин.
Белтъчен протеин (албумин)
Това е един от протеините с най-високо качество, достъпни на пазара. Яйченият протеин, често наричан белтъчен албумин, е скъп в сравнение със суроватъчния и казеина. На практика лишен от въглехидрати и мазнини, яйченият белтъчен протеин е изключително чист източник на протеин. Използва се от спортуващи, които са на диета или са алергични към суроватката или казеина (млечен). Често е елемент от протеинови смеси в протеините на прах и от заместващите храненията шейкове.ИСКАШ ДА ПОЛУЧАВАШ READY FOR LIFE NEWSLETTER. Въведи своя e-mail и бъди в крак с нашите ПРОМО предложения