20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ НОВИ КЛИЕНТИ С КОД СТАРТ. РЕГИСТРИРАЙТЕ ПРОФИЛ И НАПРАВЕТЕ ПОРЪЧКА

7 ползи от интервалните тренировки (HIIT) (част 2)

07 юли 2014 | 622

интервалните тренировки

4.    Стимулира метаболизма
Задействането на EPOC (или ‘afterburn’) се трансформира в метаболитно напомпване за срок до 48 часа след приключената интервална тренировка. Тъй като този тип тренировка съдейства за изграждане на мускулна маса, а мускулните клетки изгарят повече калории отколкото мастните, HIIT допълнително допринася за ускоряване на твоя метаболизъм. В допълнение научните изследвания  достигат до извода, че анаеробните упражнения увеличават консумацията на енергия в състояние на покой. Научно казано, анаеробните упражнения увеличават базалния метаболизъм (BMR), който представлява степента на енергиен разход на тялото в покой и се измерва в kJ за час на килограм телесна маса. Всеки път, когато имаш възможност да ускориш метаболизма си, направи го! Това не само удря по едно рамо в загубата на килограми, но и работи за поддържане на телесното здраве отвътре навън.


5.    Подобрява издръжливостта
Повечето хора не са свикнали да форсират тялото си в анаеробната зона (онова прекрасно място, където не можеш да дишаш, и усещаш как сърцето ти се опитва да изскочи от гърдите), но натоварването по този мощен начин е супер добро именно за сърцето. При проучване от 2006 г. изследователите установили, че след осем седмици провеждане на HIIT-тренировки участниците били способни да карат колело два пъти по-дълго отколкото можели преди изследването, като поддържали и същото темпо. Интервалната тренировка задейства и аеробната система на метаболизма, и анаеробните процеси, което е именно онова, от което се нуждаеш за оптимални сърдечно-съдови ползи.
Традиционните силови тренировки и кардио упражненията работят предимно върху аеробния процес, което е и причината вероятно да не забелязваш резултатите, които очакваш, дори след като прекарваш цял час на пътеката няколко пъти седмично. Достатъчно интересен е фактът, че когато става въпрос за високо интензивни интервални упражнения, по-малкото всъщност е повече. Можеш да се снабдиш с всички ползи за своята физика, от които се нуждаеш, само с една 20-минутна сесия.


6.    Универсалност
Бягане, колоездене, скачане на въже и гребане – всички вършат отлична работа като HIIT-упражнения, но ти не се нуждаеш от каквато и да било екипировка, за да изпълняваш високо интензивни интервални тренировки. Високо вдигане на колене, бързи крака или каквито и да е плиометрични упражнения като напади със скокове действат също толкова добре, за да ускорят пулса ти бързо. Всъщност понякога екипировката може да направи HIIT-упражненията по-малко ефективни, защото трябва да искаш фокусът да бъде върху усилване ритъма на сърцето, а не върху която и да е мускулна група.


7.    Събаря психологическите бариери
Извеждането на тялото и мозъка ти извън комфортната им зона ще развие психическа устойчивост и ще ти позволи да предизвикваш себе си все повече и повече както по време на тренировка, така и в твоето ежедневие. Изпълнението на трудни високо интензивни тренировки ще ти даде увереност да се справяш и с други предизвикателства, които идват насреща както в психологически, така и във физически план. Ще чуеш вътрешния си глас да вика: „Аз мога да направя това!” И той ще бъде абсолютно прав. ИСКАШ ДА ПОЛУЧАВАШ READY FOR LIFE NEWSLETTER. Въведи своя e-mail и бъди в крак с нашите ПРОМО предложения