20% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ НОВИ КЛИЕНТИ С КОД СТАРТ. РЕГИСТРИРАЙТЕ ПРОФИЛ И НАПРАВЕТЕ ПОРЪЧКА

Категории
Марки
Съставки

Протеини

Протеините са биологически важни макромолекули, които са изградени от аминокиселини. Те имат голямо значение за нормалния растеж и функциониране на човешкия организъм. Всъщност протеините играят ролята на един от основните градивни компоненти на всички живи клетки. Функциите, които изпълняват в организма, са жизненоважни и изключително разнообразни. Започвайки от типично структурните такива, свързани с изграждането на клетките, и стигайки до образуването на естествените защити на тялото и пренасянето на кислород до тъканите. Наште тела могат да синтезират някои от аминокиселините, участващи в образуването на протеините, но други от тях се налага да поемаме от външни източници. Това могат да бъдат храните, богати на протеини, или различните протеинови хранителни добавки, които се предлагат на пазара.

 

Протеини 1 на супер цениИстория на протеина

 

Преди да се спрем по-подробно на функциите и предимствата на протеините за нашия организъм, ще разгледаме историята на тяхното откриване и извеждане като самостоятелни вещества. Френският химик Антоан Фуркроа е първият учен, който ясно разграничава протеините от другите познати органични вещества. Това става през далечната 1789 година. След редица изследвания, направени през съответния период, Фуркроа определя албумина, фибрина и желатина като самостоятелни съединения с животински произход. Впоследствие науката обръща по-голямо внимание на тази група вещества и започва да се разкрива все повече информация за тях. Понятието „протеин“ е въведено за първи път през 1838 година от шведския химик Йонс Якоб Берцелиус. С него той означава фибрина, албумина и други подобни вещества. Берцелиус разкрива и тяхната функция като структуроопределящи за живите клетки елементи. Работата му по-късно бива продължена от още редица учени, които постепенно изучават синтезирането и химичния състав на протеините, както и всички техни роли и функции в човешкия организъм.

 

Основни функции на протеините 

 

Протеини 2 на супер цениПротеините имат редица жизненоважни роли в човешкия организъм. Ако трябва да сме точни, всъщност няма процес в тялото ни, който да не е свързан с конкретен протеин. Функциите на протеините са изключително разнообразни, но ще се опитаме да ги обединим в няколко основни групи. 

 

- структурни функции – структурните функции на протеините се определят от една тяхна много специфична особеност. Това е способността на протеиновите молекули да се събират помежду си, за да изграждат отделните клетъчни структури – мембрани, рибозоми и т.н.  Протеините участват в изграждането и поддържането формата на клетката, както и в нейната вътрешна организация. Най-важният структурен протеин в тялото ни е колагенът. Той има огромна роля в изграждането на скелета, ставите и сухожилията, кожата и мускулите. Структурните протеини са от огромно значение за скелетно-мускулния апарат и недостатъчното им количество неизменно води до появата на проблеми в него.

 

- поддържане на електролитния баланс – протеините също така имат редица функции, свързани с поддържането на електролитния баланс (или pH баланса) на тялото. Храните и напитките, които приемаме ежедневно, могат да променят този баланс. А това води до сериозни хронични заболявания. Именно протеините предпазват организма ни от подобно вредно въздействие, като допринасят за нормализирането на електролитния баланс. 

 

Протеини 3 на супер цени- подсилване на имунната система – може да се каже, че протеините са основната хранителна единица, която поддържа нормалната работа на имунната система. Коя е главната функция на нашата имунна система? Да изпраща антитела за неутрализиране на навлезлите в организма вируси и бактерии. Е, тези антитела по своя състав всъщност представляват протеини. Поради тази причина е от толкова голямо значение да снабдяваме имунната си система с достатъчно количество протеини, за да може тя да работи ефективно и да ни предпазва от различни заболявания.

 

- транспортни функции – и не на последно място, протеините имат основна роля и в пренасянето на хранителни вещества в организма. Те пренасят до клетките жизненоважни за тях елементи – витамини, соли, желязо и хемоглобин. Благодарение на тази вещества става възможно влизането на кислорода в клетката и съответно изваждането на въглеродния диоксид от нея.

 

- каталитични функции – протеините, които играят ролята на мощни катализатори в човешкия организъм, се наричат ензими. Те катализират процеса на разграждане на хранителните вещества до по-малки и усвоими компоненти. Така тези протеини значително съкращават времето за протичане процеса на храносмилане. Наличието на необходимото количество ензими в организма е от голямо значение, защото при недостига им може да се появят определени проблеми с храносмилането. 

 

Протеини 4 на супер цени- сигнални функции – като част от състава на сложните биологични молекули (хормони, растежни фактори и т.н.), протеините участват в процесите на междуклетъчна и междутъканна комуникация. С други думи, те играят ролята на своеобразни вестоносци в организма. Пример за точно такъв протеин е инсулинът, който има значителна роля в модулацията на метаболизма.

 

- сензорни функции – една от функциите на протеините, за които може би се знае най-малко. Истината е, че част от протеините изпълняват действието на молекули, разпознаващи определен тип сигнали. Обикновено подобни протеинови сензори са вградени в клетъчните мембрани. Тяхната роля е да разчитат молекулните сигнали, постъпили от други клетки и органи или пък от околната среда. 

 

- двигателни функции – всяко движение вътре в човешките клетки и органи се извършва посредством т.нар. двигателни протеини. Същото важи и като цяло за движенията на тялото. Като пример за двигателен протеин можем да посочим миозина. Той се намира в мускулите и оказва въздействие върху редовните им съкращения, чрез които се осъществява свиването на скелетната мускулатура и придвижването на тялото в пространството.

 

- резервни функции – и не на последно място, в определени ситуации е възможно протеините да бъдат използвани от тялото като главен енергиен източник. Имаме предвид най-вече случаи, при които организмът изпитва недостиг на въглехидрати. Такива протеини, изпълняващи резервна функция по отношение отделянето на енергия, са казеинът и овоалбуминът.

 

Протеини 5 на супер цениВ какви дози са ни необходими протеините?

 

Това е един безспорно много важен въпрос за протеините, на който ще ви отговорим. Всъщност препоръчителните дневни дози протеини са различни за неспортуващите хора и за тези, които редовно тренират в залата. По принцип за нормален дневен прием се смята 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло. Такива дози протеин обаче са крайно недостатъчни за мъже и жени, занимаващи се със силови тренировки. Нужно е приемането на по-големи количества протеини, за да се предотвратят катаболните процеси (свързани със загуба на мускулна маса), протичащи след края на физическите упражнения. Добре знаете, че горенето на мазнини е пряко свързано с намаляването на цялостния калориен прием. Това обаче не трябва да става за сметка на протеините. Напротив, приемът на протеини трябва да се запази на същите нива, а в някои случаи дори да се повиши. Освен че предпазва от катаболизъм, редовният прием на протеини има термогенен ефект, помага за по-доброто храносмилане и усвояване на полезните вещества и контролира апетита. Така че ако сте човек, който залага на интензивни тренировки и потене в залата, съобразете приема си на протеини с физическата енергия, която изразходвате през деня. 

 

Протеините и тренировките 

 

Когато бъдат комбинирани с редовни тренировки, протеините оказват изключително благоприятно въздействие върху тялото и цялостната физическа форма на човека. Прием на храни или хранителни добавки, съдържащи протеин, е добре да се прави около 2 часа преди съответната тренировка. По този начин ще се стимулира процесът на мускулен растеж и развитие след края на физическите упражнения. Комбинацията от протеини и въглехидрати пък забавя изчерпването на мускулния гликоген и намалява щетите върху мускулната тъкан, предизвикани от интензивното натоварване. Е, вече знаете – в случай, че търсите подобряване на ефективността на тренировките в залата, повишаване на мускулния растеж и развитие, както и ускоряване на възстановителните процеси, протеините могат да бъдат ваш незаменим помощник в постигането на тези цели.

 

В кои храни се съдържат големи количества протеини?

 

Протеини 6 на супер цениЗа да приемаме необходимата ни дневна доза протеини, е добре да знаем кои храни са богати на тази група вещества. Хубавото е, че съответните храни са доста разнообразни. В този смисъл, за да си набавите протеини, не е нужно да спазвате някакви строго ограничени диети. Достатъчно е само да поддържате сравнително балансирано хране, което ще ви достави нужните полезни съставки. Нека да видим кои храни е добре да включва това балансирано хранене:

 

- телешко месо – освен че е вкусно, телешкото месо носи на организма значителни количества протеини. С една крехка телешка пържола например можете да си набавите около 22 грама от тези вещества. 

 

- риба – рибата е друг важен източник на полезни вещества в организма. Първенец по съдържание на протеини е рибата-тон, следвана от аншоата и сьомгата.

 

- яйца – яйцата са доста добър вариант за закуска. Освен протеини, в тях има и значително количество витамини А, D и Е, както и омега-3 мастни киселини. Яйцата ще заситят апетита ви и в същото време ще ви дадат необходимата енергия за деня.

 

- боб и леща – бобът е сред най-подходящите растителни източници на протеини, независимо дали ще го консумирате в ястие или под формата на салата. Значително съдържание на тази група вещества има и в лещата, като в допълнение чрез нея можете да си набавите и желязо, магнезий и калий.

 

- ядки – редовното консумиране на ядки е чудесен начин за получаване на протеини. Най-полезни сред тях в това отношение са фъстъците и бадемите, които ефективно подтискат чувството на глад.

 

 

Протеинови хранителни добавки

 

Протеини 7 на супер цениХранителните добавки също са доста ефективен метод за набавяне на нужните количества протеин на организма. Те са особено важни за активно трениращите хора, защото дават на тялото необходимата енергия, за да издържи на интензивното натоварване. Ето основните видове протеини, които можем да приемаме под формата на хранителни добавки: 

 

- суроватъчен протеин – той е най-предпочитан сред спортистите заради бързото му разграждане и усвояване от организма. В същото време трудно бихме си набавили достатъчно количество от него чрез храната, без да затормозим сериозно своя стомах.

 

- казеин – наричан е още млечен протеин. Той гарантира продължителното отделяне на някои аминокиселини, имащи основна роля в растежа и развитието на скелетната мускулатура.

 

- телешки протеин – също съдържа високи количества на аминокиселини, свързани със скелетната мускулатура Неговото приемане повишава цялостната сила и издръжливост на мускулите.

 

- яйчен протеин – неговото голямо предимство е способността му да се усвоява напълно от човешкия организъм. Той осигурява постоянно отделяне на градивни вещества за мускулите.

 

- растителен протеин – не по-малко ефективен за мускулатурата от тези с животински произход. Освен това той съдържа ниски нива на наситени мазнини, което е от голяма полза не само за нашето тегло, но и за здравето на сърдечно-съдовата ни система.

 

Протеините на Ready for life – качество и ефективност на достъпни цени

 

В каталога на Ready for life можете да намерите редица протеини и протеинови продукти, част от сериите на световноизвестни и утвърдени марки за хранителни добавки. Те не само ще ви осигурят добре оформено тяло, но и ще ви помогнат да се поддържате в отлично здравословно състояние. В допълнение, при нас можете да си поръчате тези висококачествени протеини на изключително изгодни цени. Ето най-добрите предложения от категория „Протеини“, които сме подготвили:

 

 

1. Blade Sport Protein Concentrate – започваме с този висококачествен протеин на прах. Продуктът съдържа 87% суроватъчен протеин и е перфектен за активно трениращите. Всяка доза на Blade Sport Protein Concentrate осигурява на организма ви 21 грама протеин. В допълнение, хранителната добавка съдържа голямо количество л-глутамин и аминокиселини с разклонена верига. Както вероятно знаете, тези аминокиселини, известни под общото наименование BCAA, са много ценни за всеки интензивно трениращ човек. Как да приемате протеиновия продукт? 1 пълна мерителна лъжичка се разтваря в 200-250 мл вода или мляко. Тази доза по принцип се взема преди и след тренировка, но за по-голям ефект можете да добавите и още едно приемане рано сутрин.  

 

2. WIN Nutrition 100% Hi-Mass Gainer – изцяло натурален гейнър, който служи за трайно покачване на мускулната маса. WIN Nutrition 100% Hi-Mass Gainer съдържа няколко вида протеин с най-висока биологична стойност, създавайки силен анаболен ефект. Освен това, благодарение на въглехидратите, които съдържа, продуктът е и доста добър източник на енергия за човешкия организъм. Всяка доза от WIN Nutrition 100% Hi-Mass Gainer съдържа 56 грама протеин и почти 230 грама въглехидрати., което го прави един от най-ефективните гейнъри на пазара. Препоръчително е да се приема ½ доза сутрин ½ доза след тренировка.

 

3. Prozis Sport 100% Real Whey Protein – съставен от висококачествен суроватъчен концентрат с над 80% белтъчно съдържание. С пълен аминокиселинен профил и богат на BCAA, този протеинов продукт ще ви помогне да покачите мускулната си маса, както и да запазите изградените мускули впоследствие. Prozis Sport 100% Real Whey Protein е тестван от различни независими лаборатории и притежава редица сертификати за качество. Освен това се предлага в уникални вкусове, включително Шоколад и Бисквитки с крем. Препоръчително е да се приема 1 доза (25 грама) сутрин на гладно и 1 доза след тренировка. За по-бързи резултати, можете да добавите и допълнителна доза от протеиновия продукт преди тренировката или пък късно вечерта.

 

4. Myprotein Impact Whey Protein Flavoured – висококачествен протеинов продукт, принадлежащ към популярната в световен мащаб марка за спортни хранителни добавки Myprotein. Осигурява на организма по 82 грама протеин на всеки 100 грама сухо вещество. Myprotein Impact Whey Protein Flavoured е с ниско съдържание на мазнини и лактоза, но пък е богат на калции и незаменими аминокиселини. Идеален избор както за професионални спортисти, така и за хора, които просто искат да водят здравословен начин на живот. 25 грама от продукта се разтварят в 150-250 мл вода или мляко. Тази доза обикновено се взема до половин час след тренировка, но ако имате нужда, можете да я приемате и по всяко друго време.

 

5. Myprotein Vegan Blend Flavoured – отново предложение от марката Myprotein, което този път е насочено към вегетарианците и веганите. Myprotein Vegan Blend Flavoured е комбинация от грахов протеинов изолат, протеин от кафяв ориз и конопен протеин. Предоставя на човешкия организъм над 22 грама протеин на доза, както и пълния спектър от есенциални аминокиселини. Продуктът има изключително благоприятно влияние върху изграждането на мускулната маса и процесите на усвояване на полезните хранителни вещества от организма. Една мерителна лъжичка от  Myprotein Vegan Blend Flavoured се разтваря в 150-250 мл вода или сок, като е препоръчително да се приемат 2 или 3 такива дози на ден.

 

6. Battery Nutrition Whey Gold Isolate – подходящ както за активно трениращи, така и за хора, които желаят да повишат дневния си прием на протеини. Battery Nutrition Whey Gold Isolate съдържа само и единствено висококачествен протеин изолат и хидролизат от най-сигурни източници. Всяка доза от 25 грама доставя на човешкия организъм 21 грама чист протеин. Продуктът подпомага растежа на чистата мускулна маса и поддържането на анаболните процеси в тялото. Препоръчително е на ден да се приемат по 2 дози – 1 сутрин и 1 след тренировка.

 

7. WIN Nutrition 100% Hi-Protein Standard – протеинова пудра, съдържаща висококачествени протеини от пет различни източника – суроватка, мляко, пшеница, соя и яйца. Съдържа всички аминокиселини, необходими за бързото и ефективно покачване на активна мускулна маса. В допълнение, протеиновият продукт се предлага в отлични вкусове (ванилия, шоколад и ягода) и се разтваря много лесно във вода. Подобно на предишното ни предложение, се приемат по 2 дози на ден – 1 сутрин и 1 след тренировка.

 

8. Myprotein CarniPro 97% Beef Protein Flavoured – завършваме с още едно протеиново предложение от британската марка за спортни добавки Myprotein. Myprotein CarniPro 97% Beef Protein Flavoured представлява хидролизиран телешки протеин, извлечен от говеждо месо. Той стимулира бързото и качествено покачване на мускулна маса, както и по-доброто възстановяване на организма след интензивни тренировки. Не съдържа лактоза, а количествата на захар и мазнини в него са много ниски. Myprotein CarniPro 97% Beef Protein Flavoured носи на организма 22 грама телешки протеин и широк спектър от есенциални и неесенциални аминокиселини. Препоръчва се да се приема по 1 доза сутрин и 1 доза след тренировка. За постигане на максимални резултати, можете да приемете и допълнителна доза от протеиновия продукт между храненията.

 

Разгледайте каталога на Ready for life и си поръчайте най-висококачествените протеинови продукти на изключително изгодни цени!

 

История на протеина
Основни функции на протеините 
В какви дози са ни необходими протеините?
Протеините и тренировките 
В кои храни се съдържат големи количества протеини?
Протеинови хранителни добавки
Протеините на Ready for life – качество и ефективност на достъпни цени

 

 

 

-20%
Протеини - FA Nutrition CORE Mass на супер цени 1

FA Nutrition CORE Mass

Разфасовка: 7.000kg
 • Висок клас суровини
 • 3 вида патентовани формули на протеин
 • Високо съдържание на въглехидрати Vitargo®
 • Без стомашен дискомфорт
 • Уникален вкус
НАМАЛЕН
144.00 лв.
115.20 лв.
Добави в кошницата
ПРОМО -35%
Протеини - Syntrax Whey Shake на супер цени 2

Syntrax Whey Shake

Разфасовка: 2.270 kg
 • Суроватъчен протеинов концентрат
 • Изключителни вкусове
 • Отличен аминокиселинен профил
 • Не съдържа таурин, глицин и малтодекстрин
НАМАЛЕН
115.00 лв.
75.00 лв.
Добави в кошницата
Протеини - Pure Nutrition 100% Pure Whey на супер цени 3

Pure Nutrition 100% Pure Whey

Разфасовка: 2.270 kg
-25%
Протеини - PhD Diet Whey на супер цени 4

PhD Diet Whey

Разфасовка: 1.000 kg
НАМАЛЕН
70.00 лв.
52.64 лв.
-29%
Протеини - Gaspari MyoFusion Elite Protein Series на супер цени 5

Gaspari MyoFusion Elite Protein Series

Разфасовка: 1.816kg
 • Четиристепенна протеинова матрица
 • 25 грама протеин
 • Богат аминокиселинен профил
 • БЕЗ изкуствени оцветители
 • БЕЗ глутен
НАМАЛЕН
129.00 лв.
91.00 лв.
Добави в кошницата
Протеини - Amix Whey Pure Fusion на супер цени 6

Amix Whey Pure Fusion

Разфасовка: 0.030kg
 • Допринася за изграждането на чиста мускулна маса;
 • Предпазва тъканта от катаболизъм;
 • Съдържа висококачествен суроватъчен протеин концентрат и CFM суроватъчен протеин изолат;
 • Ускорява възстановяването;
 • Засилва мускулния растеж;
 • Притежава отличен вкус и НЕ СЪДЪРЖА АСПАРТАМ;
 • Подсладен с SPLENDA сукралоза
-16%
Протеини - Scitec Soy Pro на супер цени 7

Scitec Soy Pro

Разфасовка: 0.910kg
 • 100% чист източник на протеин
 • Без ГМО
НАМАЛЕН
31.00 лв.
26.00 лв.
Добави в кошницата
Протеини - Pure Nutrition 100% Pure Whey на супер цени 8

Pure Nutrition 100% Pure Whey

Разфасовка: 0.908 kg
Протеини - OLIMP Provit 80 на супер цени 9

OLIMP Provit 80

Разфасовка: 0.700kg
ТОП -28%
Протеини - MusclePharm Combat Powder NEW Formula на супер цени 10

MusclePharm Combat Powder NEW Formula

Разфасовка: 1.814kg
 • 25 грама висококачествен протеин
 • Формула с удължено освобождаване
 • Подпомага изграждането на мускула
 • Осигурява ефективно възстановяване
 • Съдържа храносмилателни ензими
НАМАЛЕН
135.00 лв.
97.00 лв.
Добави в кошницата
-27%
Протеини - Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard на супер цени 11

Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Разфасовка: 0.908 kg
 • Микрофилтриран суроватъчен протеин изолат
 • Йонно-обменен суроватъчен протеин изолат
 • Ултрафилтриран суроватъчен протеин концентрат
 • “Hydro Whey” хидролизирани суроватъчни пептиди
НАМАЛЕН
81.25 лв.
59.00 лв.
Добави в кошницата
ТОП -30%
Протеини - Mutant Whey на супер цени 12

Mutant Whey

Разфасовка: 2.270kg
 • Изключително чист протеин
 • 5 компонентен протеин
 • Обогатен с BCAA и глутамин
   
НАМАЛЕН
101.00 лв.
70.70 лв.
Добави в кошницата
-32%
Протеини - Muscletech NitroTech на супер цени 13

Muscletech NitroTech

Разфасовка: 1.800kg
 • 30гр. протеин и 0гр. мазнини
 • Обогатен с креатин и аминокиселини
 • Съдържа формула с храносмилателни ензими
 • Подпомага мускулния растеж
 • Ускорява възстановяването
НАМАЛЕН
170.00 лв.
115.99 лв.
Добави в кошницата
-27%
Протеини - Gaspari Real Mass Probiotic Series на супер цени 14

Gaspari Real Mass Probiotic Series

Разфасовка: 2.724kg
 • Спомага за по-бързото възстановяване
 • Подпомага изграждането на мускулна маса
 • Осигурява повече сила и енергия
 • Съдържа ензимен комплекс
 • Без глутен и аспартам
НАМАЛЕН
105.00 лв.
77.00 лв.
Добави в кошницата
Протеини - Myprotein Protein Smoothie на супер цени 15

Myprotein Protein Smoothie

Разфасовка: 2.500kg
 • Високопротеиново смуути
 • Натурален вкус с добавени истински плодове
 • Удобен за консумация
 • В доза повече от 18гр протеин
 • Ниско съдържание на въглехидрати
Протеини - Myprotein Micellar Casein на супер цени 16

Myprotein Micellar Casein

Разфасовка: 2.500kg
 • Чист мицеларен казеин (80% казеин в доза)
 • Подпомага мускулния растеж
 • Бавно усвоим протеин
 • Уникален фин и мек вкус
Протеини - Myprotein Brown Rice Protein 80% на супер цени 17

Myprotein Brown Rice Protein 80%

Разфасовка: 1.000kg
 •  Натурален продукт с 80% протеин  
 • Съдържа 24гр. протеин в доза
 • Без алергени
 • Без ГМО
 • Подходящ за вегетарианци
Протеини - Body Attack Milk Bar на супер цени 18

Body Attack Milk Bar

Разфасовка: 0.035kg
 • Подпомага тонуса
 • Високо съдържание на протеин
 • Въглехидрати с дълготрайно освобождаване
 • Минимално количество мазнини
 • Невероятен вкус
ИСКАШ ДА ПОЛУЧАВАШ READY FOR LIFE NEWSLETTER. Въведи своя e-mail и бъди в крак с нашите ПРОМО предложения