Мощният адаптоген Родиола розеа - 6 доказани ползи

Публикувано 2022-06-19 17:38:07
Категории Здраве , Новини , Хранителни добавки

Мощният адаптоген Родиола розеа - 6 доказани ползи

Родиола розеа е цъфтящо растение, чийто корен може да се използва за борба със стреса, повишаване на спортните постижения и енергия и др. Известна още като златен корен, арктически корен и кралска корона, родиолата е била използвана от векове в традиционната китайска и гръцка медицина.

Нека да разгледаме по-подробно ефектите на този адаптоген, за да ви помогнем да прецените дали ще имате ползи ако го добавите към режима си.

Има много докладвани ползи от приема на Родиола розеа, някои от които са проучени повече от други. Ще изброим ползите, които са подкрепени от науката:

1. Контролиране на стреса

На първо място, Rhodiola rosea е адаптоген, така че по дефиниция помага на тялото ви да се адаптира към стреса. Тези мощни, често богати на антиоксиданти билки могат да се адаптират към това, от което тялото ви се нуждае – независимо дали е малко енергия, когато сте уморени, или начин за успокояване на стресова ситуация – и да ви помогнат да управлявате нивата на кортизол, за да намали умората.

2. Намаляване на умората

Една от основните причини, поради които хората избират да приемат Родиола розеа, е заради нейните свойства за повишаване на енергията и борба с умората.

Родиола работи на клетъчно ниво, за да се бори с умствената умора, както обяснява Нигма Талиб, лекар и холистичен здравен експерт: „Родиола може да подобри енергийния метаболизъм и да увеличи капацитета на митохондриите да произвеждат богати на енергия съединения в мозъка, както и в мускулите, черния дроб и кръвта."

3. Полезна е за мозъка

Родиолата е полезна за мозъчната функция и концентрацията. Проучвания показват, че участниците, които приемали Родиола розеа всяка сутрин, са по-способни да избегнат така наречения "burnout" и да поддържат добра концентрация през целия ден.

4. Подобряване на спортната издръжливост

Поради способностите си за борба с умората, Родиолата често се използва от атлети за издръжливост. Проучвания, които проследяват млади, здрави индивиди, които приемат екстракта ежедневно в продължение на четири седмици, показват повишена издръжливост по време на тренировка, а адаптогенът дори подобрява имунната функция по време на продължителна физическа активност, като маратонско бягане.

5. Подобряване на възстановяването

Родиолата не е само за супер-атлети. Екстрактът е подходящ за хора, които са физически активни. Освен спортистите от Родиолата може да се възползва всеки, който работи на крак през по-голямата част от деня, изминава дълги разстояния ходейки или работи тежка физическа работа.

"Родиола розеа е в състояние да намали както нивата на лактат, така и параметрите на увреждане на скелетните мускули при физически натоварвания. Освен това изглежда, че тази добавка подобрява консумацията на мастни киселини. Взети заедно, тези наблюдения потвърждават, че Родиола розеа може да увеличи способността за адаптация към физически натоварвания." цитат от NCBI - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20308973/

6. Облекчаване на симптоми на депресия

Родиолата има ефект върху баланса на невротрансмитерите. При лабораторни изследвания е установено, че повишава чувствителността на невроните към наличието на допамин и серотонин, два важни невротрансмитера влияещи на мотивацията, фокуса, удоволствието и настроението. Поради това екстрактът от Родиола се използва като успешна алтернатива на антидепресантите в Европа и може да бъде от полза на тези, които страдат от проблеми с вниманието или загуба на паметта.

Свързани продукти
search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение