8 от най-полезните свойства на зеления чай

Публикувано 2015-11-29 13:21:27
Категории Здраве

8 от най-полезните свойства на зеления чай

Зеленият чай е една от най-популярните напитки в света. Свойствата му са известни на всеки, който се стреми към крепко здраве и подобряване на общото състояние на тялото.

 

Какво представлява зеленият чай?

Зеленият чай е познат на човечеството още преди 1000 години, когато става важна част от японската култура. Той е широко разпространен в Азия, което го превръща в любима напитка на монасите. С неговата помощ , те набавяли необходимите танини и антиоксиданти, подхранващи тялото и ума им, което помага за намаляване на стреса и успешната медитация.

 

Какви са основните свойства на зеления чай?

Зеленият чай е най-силният антиоксидант в света. Той съдържа 6.2 пъти по-високи антиоксидантни нива от годжи бери и 7 пъти от тези на тъмния шоколад. Но какви са най-известните свойства на зеления чай?

 

1.Предпазва от рак – зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти, наречени катехини, които търсят и извеждат от тялото опасните свободни радикали. Най-мощният катехин може да бъде открит в зелен чай EGCG ( епигалокатехин галат ), който се смята за най-мощният анти-канцероген. Проучванията доказват, че приема на 1 чаша зелен чай дневно има 137 пъти по-силни анти-канцерогенни свойства от 100гр. боровинки, например.

 

2.Забавя стареенето – това е едно от най-интересните и загадъчни свойства на зеления чай. Известно е, че има едно място в света, на което хората живеят най-дълго – Окинава,Япония. Да, това е мястото, където се пие и най-голямо количество зелен чай. Свойството на зеления чай да предпазва от свободни радикали влияе пряко на стареенето.

 

3.Намалява LDL холестерола – това свойство на зеления чай е може би и най-важното, тъй като борбата с „лошия” холестерол е изключително трудна и продължителна. Зеленият чай понижава нивата на „лошия” холестерол и подобрява качеството на живот.

 

4.Изгаряне на мазнини и намаляване на килограми – през 1999г. американско проучване доказва, че високото съдържание на катехини помага на тялото да се освободи от излишните мазнини. Установено е, че консумацията на зелен чай увеличава термогенезата до 43% от дневния разход на енергия. Друго изследване доказва, че приемът на зелен чай преди тренировка забързва изгарянето на мазнини и увеличава енергийните нива.

 

5.Детоксикира тялото – зеленият чай е богат на хлорофил. Хлорофилът е пигмент, който отговаря за оцветяването на листата на растенията. Той подпомага детоксикирането на организма, което означава, че отвежда тежките токсини, тежките метали и отрови от организма.

 

6.Подобрява паметта – високото съдържание на Л-теанин в зеления чай го прави изключително полезен за нашия мозък. Л-теанин е аминокиселина с психоактивни свойства, способни да индуцират алфа вълни в мозъка. Тези алфа вълни са ключът към спокойствието, като подобряват релаксацията и понижават кръвното налягане. Освен това, зеленият чай подобрява концентрацията и избистря ума без да се създава нервна енергия, каквато се наблюдава при консумацията на кафе.

 

7.Фибри – листата на зеления чай съдържат лесно усвоими диетични фибри. Ползите от диетичните фибри, но най-основните от тях са: подобряват перисталтиката и стабилизират нивата на кръвната захар в тялото.

 

8.Повишава енергията – енегрия, енергия! Една чаша зелен чай може да увеличи в пъти енергийните ви нива, когато имате нужда от нея. Зеленият чай е идеален заместител на кафето, защото дава енергия в големи количества, без да получавате главоболие или „краш”, каквито ефекти се наблюдават при кафето.

 

Каква е препоръчителната дневна доза зелен чай?

 

Ако е под формата на чай, препоръчваме да бъде приеман 2-3 пъти дневно, разпределен на равни части, през равни интервали от време през деня.

 

Под формата на хранителна добавка, препоръчителната дневна доза е около 500мг. екстракт от зелен чай дневно. Много е важно да прецените точно дозата, защото има хора, при които зеленият чай има по-силно действие и могат да бъдат наблюдавани проблеми, свързани с главоболие, световъртеж и повръщане. 

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение