Какво е инсулинова чувствителност и защо е важно да я защитим?
Публикувано
2025-03-09 10:50:34
Категории
Здраве
, Хранителни добавки

Проблемът със затлъстяването се превръща в глобална болест на цивилизацията през XXI век. Това е състояние, при което организмът натрупва количество енергия, значително надвишаващо "нормите", както и възможностите за адаптация. В резултат на това, затлъстяването води до редица промени в организма, които в крайна сметка могат да доведат до смърт на човек, който се бори с излишната мастна тъкан. Обикновено тези хора страдат от сърдечно-съдови заболявания, метаболитни заболявания, като диабет тип 2, както и рак. Казано по-просто, затлъстяването е състояние, при което масата на тялото надвишава оптималната стойност, която за жените е около ръста минус 110, а за мъжете – ръст минус 100.
Хормонът, който е основно отговорен за натрупването на мастна тъкан, е инсулинът. Важно е обаче да уточним, че това не е хормон, чието присъствие в тялото на човека трябва да се асоциира само с негативни явления. Инсулинът има и силно анаболно действие, което подпомага, например, изграждането на мускулна маса. Но когато количеството мастна тъкан започва да става твърде голямо, чувствителността на тъканите (главно мускулните) към хормона намалява. В резултат на това, организмът започва да натрупва още повече мазнини и задълбочава проблемите със затлъстяването.
Как да се справим с този механизъм?
Първо и най-важно, правилно балансираната диета, дори ако е насочена към изграждане на мускулна маса, трябва да има определен калориен лимит, който ще позволи изграждането на мускули, но в същото време ще ограничи натрупването на мастна тъкан до минимум. Това означава, че енергийното ниво трябва да бъде положително, но не толкова високо, че да доведе до преяждане и бързо натрупване на енергия.
При намаляване на мастната тъкан, добро решение е използването на диети с ниско съдържание на въглехидрати или ротационни диети, които чрез своята структура позволяват запазване на метаболитната активност. Променливото количество въглехидрати през седмицата е възможност за това, че нашият метаболизъм ще бъде изненадан и ще запази своята чувствителност към инсулина колкото е възможно по-дълго. Освен това, по-малкото въглехидрати в диетата водят до по-малко инсулин в организма, което дава на тъканите "почивка" от неговото действие.
Третият аспект, който е важен за чувствителността към инсулин, е поддържането на ниско ниво на мастната тъкан. Това означава, че колкото по-малко мастна тъкан имаме, толкова повече мускулите ни могат да използват въглехидратите и обратно. Затова диетите с намалено съдържание на въглехидрати или мазнинни диети, като кетогенната, са по-ефективни за хора с наднормено тегло. Ако целта ни е да изградим мускулна маса с високо качество, трябва да се стремим да поддържаме ниско ниво на мазнини за възможно най-дълго време.
Какви добавки да използваме, за да увеличим ефективността на инсулиновата чувствителност?
Използването на добавки в борбата с инсулиновата резистентност може да се окаже решаващо. На пазара съществуват добавки, които ефективно подкрепят енергийната система на нашия организъм, включително нивото на глюкоза в кръвта. Такива вещества са:
- Gymnema sylvestre - чудесно растение, чийто екстракт помага за поддържане на ниски нива на глюкоза в организма. То е особено ефективно в началните етапи на намаляване на мастната тъкан, възстановявайки метаболитните функции.
- Берберин - новост на пазара, която подобрява чувствителността към инсулин. Със силното си действие, което е сравнимо с това на метформин, берберинът бързо набира популярност и се препоръчва дори за диабетици.
- Бяла черница - тя намалява скоростта на усвояване на въглехидратите чрез намаляване на ензимната активност.
- ALA (алфа-липоева киселина) - подпомага регулирането на нивото на захар в кръвта и подобрява енергийните метаболитни процеси, като също така ускорява транспортирането на глюкоза и съхранението на мускулен гликоген.
- Канела - ефективно помага за регулирането на нивата на глюкоза в кръвта и забавя абсорбцията на въглехидрати от храносмилателната система.
- Ябълков оцет - класически ферментирал продукт, който е чудесен за борба с инсулиновата резистентност и също така подпомага храносмилането.
- Пиперин - известен с това, че подкрепя процесите на отслабване, метаболитните промени и регулирането на нивото на захар в кръвта.
- Хром - играе важна роля в борбата с желанието за сладко, като недостигът му може да води до такива пристрастявания, свързани с колебания на нивото на глюкоза в кръвта.
- Омега 3 - правилните нива на омега-3 мастни киселини помагат за поддържането на добро състояние на метаболизма и подкрепят борбата с инсулиновата резистентност.
- Горчив пъпеш - има свойства, които помагат за регулирането на нивото на захар в кръвта и се използва основно за приготвяне на сок, който помага в борбата с инсулиновата резистентност.
Резюме
Подкрепата на инсулиновата система на организма е ключов елемент за поддържане на метаболитното здраве. Високата чувствителност на тъканите към инсулин позволява ефективно използване на енергийните субстрати. Тези добавки могат да бъдат полезни както по време на намаляване на мастната тъкан, така и при изграждането на качествена мускулна маса.
Сподели това съдържание
-
Публикувано 2025-03-08 15:38:59
-
Публикувано 2015-07-03 17:50:03
-
Публикувано 2015-05-09 14:43:42
-
Публикувано 2025-03-07 18:48:55