Протеинов синтез | Как протича процесът?

Публикувано 2017-07-28 18:45:17
Категории Новини

Протеинов синтез | Как протича процесът?

Добре известно е, че тренировките съчетани с правилно хранене могат да ни помогнат да станем по-силни, по-големи, по-бързи и по-експлозивни. Едни от най-често срещаните цели, които трениращите си поставят са  сила и маса. Но как и защо тялото ни се променя като тренираме?

Синтез на миофибрален протеин

Един от най-величествените и очарователни процеси открит в човешкото тяло е именно - изграждането на по-големи мускули. По-големите мускули ни носят редица предимства като спортисти. Дават ни по-голяма изходна мощ, повече сила, красива и атлетична физика - много са причините, поради които хората искат по-големи мускули. Но какво точно се случва по време на процеса изграждащ мускулите ни (протеинов синтез)?

Клетъчни ядра

В клетките от нашето тяло, включително и мускулните,има ядро. Ядрото съдържа нашата генетична информация, известна като ДНК. Тя се състои от 4 базови двойки - тимин, аденин, гуанин и цитозин. Точно това е мястото, в което започва "магията". Малка част от нашата ДНК се нарича "ген", който придава специфична функция на клетката. Това означава, че след сериозно физическо натоварване на бицепсите няма да започнете да произвеждате кожни клетки, а ще произвеждате мускулни клетки. Когато този ген е активиран, ензим, наречен РНК полимераза се прикрепя към генаи започва да се движи по ДНК. Това, което прави РНК полимеразата е отделяне и "развръзване" на ДНК - РНК действа като копирна машина на ген от ДНК и създава копие от свободните бази в ядрото, създавайки верига от РНК. Този процес се нарича транскрипция.

Все още ли изглежда сложно и неразбираемо?

Сложността на този процес е нищо друго освен изключително физиологично съвършенство.
След транскрипцията имаме верига от мРНК, която е копие на ген от нашата ДНК. Тази верига от мРНК преминава през обработка преди да се изнесе от ядрото в цитоплазмата на нашата клетка. Това позволява да се извърши следващата стъпка. Рибозом се свързва с РНК и прочита кода на базовите двойки 3 наведнъж. РНК след това ще достави съответните аминокиселини, които са необходими, за да се създаде нарастваща пептидна верига. Тя се сгъва, за да образува сложен активен протеин, който може да се използва за възстановяване, изграждане и подобряване на мускулите.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение