Вкусна рецепта за тирамису с портокал без захар
Публикувано
2025-05-09 15:28:31
Категории
Хранене

Тирамису е популярен италиански десерт — вкусен и класически, приготвен от пластове бишкоти, напоени с кафе, редувани с крем от маскарпоне и поръсен с какао. Обикновено се сервира студен и има богат, кремообразен вкус с отчетлив аромат на кафе и ванилия.
Необходими продукти за портокаловото тирамису:
- 200 мл течна сметана (30%)
- 1 с.л. еритритол (подсладител)
- 400 г рикота
- 40 г портокалова кора (настъргана или нарязана)
- 40 мл прясно изцеден портокалов сок
- 13 продълговати бишкоти без захар (около 100 г)
- 3 ч.л. кафе F**KING ENERGY
- 150 мл студена вода
- щипка натурално какао
Начин на приготвяне:
Разбийте сметаната до твърд сняг, като постепенно добавяте еритритола. След това внимателно добавете рикотата и разбъркайте до хомогенност. Към получената смес добавете настърганата портокалова кора и прясно изцедения портокалов сок. Разбъркайте добре и приберете крема в хладилника да се охлади.
В отделна купа разтворете кафето в студената вода. Потопете внимателно 6 от бишкотите в кафето и ги подредете на дъното на форма или съд. Залейте с равномерно количество от крема. Останалите бишкоти също потопете в кафе и подредете отгоре. Завършете с останалия крем, като го разпределите равномерно.
Оставете десерта в хладилника за минимум 6 часа, за да се напоят добре всички съставки и да се смесят ароматите. Преди сервиране, поръсете внимателно с малко натурално какао — за допълнителен аромат и вкус.
Сподели това съдържание
-
Публикувано 2025-04-10 13:21:41
-
Публикувано 2025-04-10 13:14:28
-
Публикувано 2015-10-11 18:31:32