Всичко, което трябва да знаете за храносмилателните ензими

Публикувано 2016-01-17 13:51:30
Категории Здраве

Всичко, което трябва да знаете за храносмилателните ензими

Храносмилателните ензими са изключително популярни и разпространени, но се обзалагаме, че много от вас се чудят дали е нужно да ги приемат. Нуждата от храносмилателни ензими е строго индивидуална, тъй като всеки организъм има нужда от различни видове ензими, за протичането на храносмилателните процеси. Та, преди да се запитате „Аз от какви ензими се нуждая?” , то просто прочетете статията, за да научите всичко необходимо за тези така важни хранителни добавки.

 

 

 

Какво представляват храносмилателните ензими и защо са толкова важни?

 

 Храносмилателните ензими се произвеждат в панкреаса и тънките черва като тяхната функция е разграждане на храната до нутриенти, така че телата ни да могат да извлекат максимално много ползи от нея. По начало, хранителната ни система не поглъща храна, а хранителни вещества. Това означава, че при поглъщането на една пържола, например, тялото ни активира храносмилателните ензими, които разграждат белтъци, за да може тя да бъде разпадната до белтък, който е лесен за усвояване от организма. Ако не разполагаме с достатъчни количества храносмилателни ензими, тялото ни не може да се справя с приетата храна и тя остава неусвоена и изхвърлена от организма. Това може да доведе до стомашни проблеми и мускулна слабост.

 

Какво може да предизвика спиране работата на храносмилателните ензими в тялото?

 

Спиране на работата на храносмилателните ензими може да доведе до редица заболявания, но какво би причинило подобен процес в тялото?

 

1.Проблеми с панкреаса – при подобни проблеми, храносмилателните ензими не се произвеждат и настъпва ензимен дефицит, който може да бъде следствие от кистозна фиброза, рак на панкреаса или остър панкреатит.

2.Ниска киселинност в храносмилателния тракт – това се наблюдава при хора, които имат хранителни алергии, паразитни инфекции и др. Подобен проблем може да доведе до спиране на производството на ензими в тънките черва.

3.Хроничен стрес – това е най-честата причина за проблеми с храносмилането. Когато сте под стрес, то тялото спира да произвежда храносмилателни ензими, тъй като се концентрира в друга посока – намаляване на стреса. Това нарушава храносмилателните ни способности и може да бъде предпоставка за стомашни проблеми.

 

Как да възстановим дефицита на храносмилателни ензими?

 

За да възстановите нивата на храносмилателни ензими в тялото, първо трябва да обърнете внимание на диетата си. Тя трябва да съдържа много повече белтъци, фибри и полезни мастни киселини. Наложително е да изключите от диетата си ензимните инхибитори като зърнени и бобови култури, и да се съсредоточите върху червените меса и зеленчуците.
Въпреки това, храненето с „добра храна” не означава, че автоматично ще подобрите и храносмилането си. Справянето със стреса е много важен фактор, над който трябва да наблегнете изключително много, за да подобрите храносмилателната функция на тялото. Храненето на път, нередовното хранене или приемането на голямо количество храна само 1-2 пъти дневно, са факторите, които нарушават производството на храносмилателни ензими. Препоръчваме да се храните поне 3-5 пъти на ден с по-малки порции, за да държите тялото в активен режим.

 

Как можем да определим дали са ни нужни хранителни добавки, съдържащи храносмилателни ензими?

 

Най-добрият начин да определите дали имате нужда от допълнителен прием на храносмилателни ензими, е да направите изследване, показващо нивата на всеки един ензим в тялото. Освен тези изследвания, всеки от нас може да прецени дали има нужда от допълнителен прием на ензими, когато усети следните симптоми:

 

1.Газове и подуване на корема след хранене – това е най-силният и достоверен симптом за нужда от допълнителен прием на ензими.

2.Чувството за пълнота след няколко хапки храна – това е също основен симптом, към който трябва да се обърнете изключително внимателно. Натъпкването с храна в случая е най-често срещането решение на проблема, но това прави храносмилането още по-трудно.

3.Нередовното ходене до тоалетна – това е ясен симптом, че храносмилането не протича правилно. В такъв случай, добавете храносмилателни ензими към храната си.

 

Какви храносмилателни ензими да избера?

 

Съществува голямо разнообразие от храносмилателни ензими на пазара, включително единен ензим и мулти ензими. Мулти ензимните хранителни добавки са най-често ползвани, тъй като обхващат по-широк спектър и работят за предпазването от основните проблеми, свързани с храносмилането.

Препоръчваме да се консултирате с лекуващия ви лекар, за да прецени от кои ензими точно имате нужда. Ако не желаете да се консултирате с медицинско лице, то най-добре вземете мулти ензими като Папая ензими.

 

За какъв период от време може да приемам храносмилателни ензими?

 

Приемът на храносмилателни ензими е свързан с проблемите, които имате. Препоръчваме един курс в порядъка на 30 дни, за да подобрите състоянието на храносмилателната система. Приемайте хранителната добавка, 30мин. преди хранене.

 

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение