Пробиотици и храносмилане
Знаете ли защо още в Древен Рим редовно се е консумирало сурово кисело зеле, а азиатците и до ден днешен похапват мариновани краставици, ряпа, лук, моркови? Защото тези храни са мощен пробиотик! Те подобряват функцията на червата и носят редица ползи за човешкия организъм.
А знаете ли, че изключително силен пробиотик е и традиционното българско кисело мляко? Това е една от причините, поради които му приписват всички полезни свойства. Макар пробиотикът да е открит като такъв чак през 1900 г., хората добре са знаели кои храни да консумират, за да бъдат здрави. Нека да видим защо пробиотикът е толкова важен и как можем да си го набавим!
Какво е пробиотик?
Пробиотикът е жив миркоорганизъм – бактерия, дрожди, лактобацили. Той спада към „полезните бактерии“, които се грижат за баланса в чревната флора, а оттам и за здравето на целия организъм. Когато равновесието на добрите и лошите бактерии се наруши, започва развитието на патогенни микроорганизми.
Откривател на пробиотика е руският учен Иля Мечников, който печели Нобелова награда за това си откритие през 1907 г. Той намира връзката между храната, която консумираме, и здравето на стомашно-чревния тракт. След хранене, несмилаемите частици от храната започват да ферментират в червата. По този начин се натрупват токсини в кръвта, което води до болести за целия организъм. Този процес обаче може да бъде предотвратен с помощта на пробиотик. Той помага на храносмилането, както и на синтеза на витамини. Така приемът на пробиотик не само регулира чревната флора, но се грижи за здравето на целия организъм!
Пробиотик – полезни свойства
Различните видове пробиотик имат редица ползи за здравето, нека видим някои от тях:
- подобряват храносмилането;
- предотвратяват подуването и тежестта;
- поддържат баланса на чревната флора;
- повишават синтеза на витамини от Б групата;
- подобряват усвояването на калция от организма;
- предотвратяват инфекции на пикочните пътища;
- подобряват цялостното състояние на кожата. Пробиотикът възпрепятства появата на акне;
- подобряват паметта, концентрацията и мозъчната дейност;
- намаляват лошия холестерол;
- предотвратяват появата на кариеси;
- помагат в борбата с наднорменото тегло. Пробиотикът подпомага метаболизма.
- борят се с депресията. Тя често е резултат от дисбаланс в чревната флора, който може да се регулира с пробиотик.
- пробиотикът може да се използва като допълнителен елемент към лечението на диария, запек и синдром на раздразнените черва;
- за жените: ако искате да се предпазите от вагинални гъбични инфекции, приемайте пробиотик;
Пробиотик – фактори, влияещи на нивата му в организма
Сигурно знаете, че около 80% от имунната система живее в червата. Цялата храносмилателна система съдържа около 500 микроорганизма, като най-голям процент са в дебелото черво. Сред тях са и различни видове пробиотик. Количество им зависи от много фактори.
Ето какво най-често води до намаляване на пробиотиците:
прием на антибиотици – не случайно примът на антибиотици често се комбинира с някакъв вид пробиотик. По този начин се гарантира балансът в чревната флора.
нездравословно хранене – най-опасни са храните с високо съдържание на захар и ГМО. Те са истински враг на добрите бактерии и на всички видове пробиотик.
стрес – постоянното напрежение и преумора влияят негативно върху нивата на различните видове пробиотик. Те буквално го изсмукват от организма, затова при такива състояние се препоръчва допълнителен прием на храни или хранителни добавки с пробиотик.
Пробиотик срещу патоген
Основната задача на всеки пробиотик е да поддържа равновесието на полезните и вредни миркоорганизми в тялото. Ако обаче количеството пробиотици намалее, това може да доведе до:
- отслабване на имунната система
- подуване на корема
- запек
- стомашни киселини
- инфекции на пикочните пътища
- мускулни болки
- кожни заболявания
- умора.
Продължителното отсъствие на различни видове пробиотик може да доведе до образуването на патогени в организма, които са опасни за здравето.
Пробиотик – храни, от които да си го набавим
Балансираното хранен е ключът към здрав и пълноценен живот. Има някои храни, които е добре да включите в менюто си, за да поддържате количеството на различни видове пробиотик в организма си. На първо място това е българското кисело мляко и други млечни продукти (извара, кефир и т.н.). Незаменимо е и киселото зеле. Не случайно и двете храни са на такава почит в нашата кухня. Квасът е друг естествен пробиотик. През последните години се наблюдава завръщане към традициите и хлябове с квас все по-често присъстват на трапезата. Натуралният ябълков оцет е друг полезен пробиотик, заедно със зелените маслини, зеления грах и черния шоколад! Не само храните, но и някои питиета също са полезни за чревната флора. Това са ферментиралите алкохолни напитки като бира и вино. Разбира се, не е добре да прекалявате с тях, защото могат да доведат до обратния ефект.
Пробиотик – хранителни добавки
Друг лесен и ефективен начин да си набавите така необходимия пробиотик, са хранителните добавки! Те се предлагат под формата на таблетки, капсули или прах. Предназначени са за орална употреба. Хранителните добавки съдържат различни видове пробиотици, които често са в комбинация с пребиотици. Това са вид фибри, които подпомагат действието на пробиотика. Комбинацията между пробиотик и преобтик в един препарат се нарича синбиотик. Този вид хранителни добавки имат комплексно действие.
Хранителните добавки с пробиотик подсилват имунната система, като някои от тях са обогатени с витамин С и бета глюкан. Витамин С се бори със свободните радикали, а бета глюканът повишава тонуса и психическата устойчивост. Те, заедно с пробиотика, поддържат равновесието на добрите бактерии в храносмилателната система.
Ако сте спортист, или водите активен начин на живот, хранителните добавки с пробиотик ще са много полезни за вас! Те помагат за по-бързото възстановяване на тялото и оптимизират синтеза на протеини. Има и добавки с пробиотик, които са специално предназначени за жени. Те се грижат за вагиналното здраве и предпазват от нежелани инфекции.
Някои от хранителните добавки с пробиотик са под формата на дъвчащи бонбони с приятен цитрусов вкус. Капсулите с пробиотик пък могат да се приемат с кисело мляко или със студени протеинови напитки.
Ако се затруднявате в избора на хранителни добавки с пробиотик, можете да се консултирате с лекар или фармацевт. Те често се предписват, ако трябва да приемате антибиотици или имуносупресори. Хранителните добавка с пробиотик могат да се използват и профилактично, за да се погрижите за здравето на стомаха, на имунната система и на цялото тяло!
Пробиотик – фактори, влияещи на нивата му в организма