BCAA - Основните аминокиселини! ( част 1 )

Публикувано 2014-08-21 18:17:41
Категории Хранителни добавки

BCAA - Основните аминокиселини! ( част 1 )

BCAA ( на бълг. верижно-разклонени аминокиселини ) са една от най-ефективните хранителни добавки , с помощта на която ще покачите мускулна маса и ще бъдете силни. В следващите няколко реда ще поговорим за една от най-популярните добавки в света BCAA и ще разясня ползите , източниците , страничните ефекти и възможните комбинации.


Какво всъщност са BCAA ?
С абревиатурата BCAA изразяване комбинацията от три аминокиселини – левцин, изолевцин и валин. Те влизат в групата на есенциалните аминокиселини , което ще рече , че те са незаменими за човешкия организъм. От своя страна , BCAA изграждат около 35% от състава на есенциалните аминокиселини в организма. Това прави верижно-разклонените аминокиселини  най-важните в нашето тяло.


Защо се използват BCAA?
Както написах по-горе , BCAA играят изключително важна роля за човек. Те се използват от над 50 години в спорта , но все още не са затвърдили своите качества. BCAA се изследват често и до момента има няколко доказани ползи , част от които ще представя по-долу:
•    Повишават възможността на спортуващия да покачи мускулна маса – това е едно отлично качество , което притежава BCAA.
•    Ускорява възстановяването – приети преди и след тренировка , BCAA могат да увеличат възстановяването с над 80% и да помогнат за тонизирането на мускулите.
•    Придават енергия – при продължителни натоварвания , те биват използвани като гориво от мускулите
•    Увеличава изгарянето на мазнини – резултатите се постигат при продължителни тренировки с тежести
•    Намаляват синтеза на креатинин – отново изключително важна ползва от разклонените аминокиселини


Какво съдържа BCAA?
Всяка от трите аминокиселини левцин , изолевцин и валин има своята уникална функция , но приемът им в комбинация за момента е доказано най-силен и препоръчителен.
Съотношението на отделните аминокиселини левцин , изолевцин и валин има вариации в различните формули. Най-често срещаните са :
2:1:1 – Това е класическата комбинация и най-често използваната от силовите атлети. Приема се основно за предпазване на мускулите от разпад
4:1:1 – Това е втората най-разпространена формула , като е левцинът е завишен два пъти , с което се цели мускулен растеж и спад на апетита.
8:1:1 – Сравнително нова комбинация , която цели да се стимулират анаболните и антикатаболните процеси в тялото.


Освен тези основни комбинации , има такива , които не са стандартизирани. Те копират съотношението на аминокиселините в мускулната тъкан при покой.

Във втората част ще разясня какво представлява всяка една от трите аминокиселини и ще разгледаме основните продукти , съдържащи BCAA.

 

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение