Изгради мускули и изгори мазнини | Хранителни добавки за начинаещи бодибилдери

Публикувано 2017-04-30 18:32:15
Категории Хранителни добавки

Изгради мускули и изгори мазнини | Хранителни добавки за начинаещи бодибилдери

В наши дни фитнес индустрията е наситена с хиляди видове добавки, вариращи от простите протеинови пудри до продукти с имена, които биха звучали по-подходящо в научен урок.

И така, какво всъщност е ефективно? Кои добавки са най-подходящи за начинаещите?

Преди да изредим най-важните хранителни добавки, за които е доказано, че работят, трябва да отбележим нещо много важно. Суплементите са, за да допълнят вашия хранителен режим, тренировка и почивка. Добавките могат да подпомогнат вашата упорита работа и да ви помогнат да постигнете крайната си цел - желаната физика.

1. Суроватъчен протеин

Избор номер едно, когато става въпрос за протеин е суроватъчният протеин. Той е много по-често срещан от нас от колкото си представяме - всъщност той е единият от двата протеина съдържащи се в млякото, вторият е казеинът.
Суроватката се извлича от млякото и е максимално изчистена от въглехидрати и мазнини. Тази добавка е възможно най-необходимата за всеки трениращ и се вписва перфектно във всеки хранителен режим, независимо дали целта ви е покачване на мускули или горене на мазнини. Суроватката е отличен източник на най-важните аминокиселини за изграждане на скелетната мускулатура - левцин, изолевцин и валин. Идеален продукт за увеличаване на белтъчния синтез и постигане на нов мускулен растеж.
В проучване, проведено от д-р Джеф С. Волек, е установено, че добавянето на суроватъчен протеин към храненето, без да се променя нищо друго от диетата води до увеличено изгаряне на мазнините и изграждане на мускулна маса.

Веганите също имат подходящи опции и могат да изберат - конопен протеин, оризов протеин, грахов протеин или вегански бленд, който съдържа всички 20 есенциални аминокиселини и над 20гр протеин в порция.

Кога е най-добре да приемаме суроватъчен протеин?

Най-доброто време за прием на протеин е преди и след тренировката. А в нетренировъчен ден най-подходящият прием е сутрин.
Супер удобен за прием - просто смесвате една мерителна лъжичка протеин с 200-250мл вода или мляко и консумирате.
Освен критично важните моменти за прием на протеин, можем да приемаме суроватка и по всяко време на деня, когато имаме нужда от качествен белтъчен източник - следобяд между храненията или преди лягане.

2. Креатин монохидрат

Най-изпитаната и изследване добавка на пазара е именно - креатин монохидрата. Тази аминокиселина органично срещаща се в храната и по точно в телешкото месо и рибата.
Креатинът е голям помощник на тези, които искат да станат по-големи, по-силни и по-експлозивни. Той работи като енергиен източник за анаеробна работа като вдигане на тежести, спринт и всичко изискващо бързи и кратки натоварвания. Също така е доказано, че повишава протеиновия синтез по два начина:
- креатинът помага да вдигаме повече и за по-дълго време, защото повишава енергийните нива в мускула
- колкото повече креатин съхраним в мускулите си, толкова повече вода се вкарва с мускулната клетка - това прави мускула по-силен и по-плътен на вид.

Как да дозираме креатина?

Препоръчваме ви да приемате две дози от по 5гр креатин монохидрат дневно. Приемете първата доза сутрин преди закуска, а втората след тренировка. В нетренировъчен ден приемайте първата доза сутрин, а втората следобяд между храненията. Приемайте около 4-5 седмици, след което направете пауза от 3-4 седмици. Имайте предвид, че простите въглехидрати помагат за по-бързото усвояване на креатина - затова препоръчваме заедно с креатина да приемате мед или натурален сок.

3. Омега 3

Вероятно най-недооценената хранителна добавка на пазара е Омега 3 от Рибено масло. Омега 3 е есенциална мастна киселина, което значи, че не можем да я синтезираме в тялото си, затова трябва да си я набавим от храната.
Омега 3 се съдържа в сьомгата, пъстървата, яйцата и говеждото. За съжаление не е лесно да си набавим Омега 3 в необходимите количества от храната, но тук на помощ ни идват добавките с Омега 3.
Установено е, че Омега 3 мастните киселини допринасят за изгарянето на повече мазнини при хора, които са на калориен дефицит. Това се дължи на факта, че помагат при бета-оксидацията - преобразуването на мазнините в енергия. 
Омега 3 имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Проучвания показват, че тези мастни киселини повишават "добрия" холестерол (HDL) и намаляват лошия. Така Омега 3 служат за превенция от сърдечен пристъп и коронарна болест на сърцето.

Колко Омега 3 да приемаме?

Препоръчително е да приемате от 3 до 5гр Омега 3 дневно с някое от храненията ви.

4. BCAA - Аминокиселини с разклонена верига

Когато се използва правилно, BCAA е невероятно мощна добавка за подпомагане на вашия прогрес - независимо дали се опитвате да покачите мускулна маса или да отслабнете.
За да изградите мускули е необходими протеиновият синтез да има превез над разграждащите процеси в тялото. Ако е обратното ще започнете да губите мускулна маса. 
Как BCAA помага за това?
- BCAA стимулира протеиновия синтез като се усвоява мигновенно от тялото ни. Аминокиселините съставящи BCAA - левцин, изолевцин и валин са в свободно състояние и усвоявайки ги, тялото ни мигновенно стартира процесите на изграждане.
- BCAA предпазва мускулите от разграждане при калориен дефицит
Освен това намаляват мускулната умора и позволяват да тренираме по-усилено.

Кога и колко да приемаме?

Най-подходящото време за прием на BCAA е преди и след тренировка, както и по време на тренировката. За най-добри резултати приемайте 10-15гр BCAA дневно, разпределени в 2-3 приема.

5. Мултивитамини

Някои хора ще кажат, че мултивитамините са несъществена добавка и всеки може да си набави витамините от храната.
В интерес на истината обаче за повечето хора е доста трудно да си набавят още 7 витамина, освен най-основните - витамините от група B, витамин C, E, A и D3. Особено за тези, които водят динамичен начин на живот задачата става доста сложна.
Включването на мултивитамини към режима е най-важно за трениращите хора, тъй като недостигът на витамини би довел до по-затруднено възстановяване и застой в тренировките.
Приемайте дозата си витамини сутрин със закуската.

Като финал ще напомним, че ако не се храните правилно, не тренирате правилно или не се наспивате, няма да се докоснете до ползите от тези добавки.
Не забравяйте, че суплементите са черешката върху тортата - първо се нуждаете от торта(хранителен режим, тренировки и почивка) за да можете да я поставите.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение